Wil je zonnepanelen laten installeren? Maar zie je door de bomen het bos niet meer? In dit artikel ontdek je welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw huis en beantwoorden we de meest gestelde vragen van klanten. Nog meer tips voor het kopen van zonnepanelen nodig? Neem gratis contact met ons op, we helpen je graag.
Inhoudsopgave
10 tips voor het kopen van zonnepanelen
- Wat is beter: Mono of polykristallijne zonnepanelen?
- Wat is beter: zwarte of blauwe zonnepanelen?
- Welke zonnepanelen bij bewolkt weer?
- Wat zijn de nieuwste zonnepanelen?
- Kun je btw terugvragen op zonnepanelen?
- Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?
- Hoeveel zonnepanelen voor 4 personen?
- Wat kost een zonnepaneel van 400 Wp?
- Wat is beter: 1 omvormer of micro omvormers?
- Is een batterij nodig bij zonnepanelen?
Tips voor het kopen van zonnepanelen: checklist
Direct zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hoeveel het kost en hoeveel je kunt besparen? Doe onze dakscan
10 tips voor het kopen van zonnepanelen
1. Wat is beter: Mono of polykristallijne zonnepanelen?
Wil je zonnepanelen laten installeren? Dan kun je kiezen tussen mono- en polykristallijne zonnepanelen. De verschillen tussen deze panelen komen door het fabricageproces van de cellen in de panelen.
Er is niet één soort zonnepaneel dat overduidelijk beter is. Ze hebben allebei hun voordelen en het totale rendement hangt van meer factoren af dan alleen het soort cel.
- Monokristallijne panelen zijn meestal zwart van kleur en staan er bekend om efficiënter te zijn dan multi- of polykristallijne panelen.
- Polykristallijne zonnepanelen zijn meestal donkerblauw van kleur en hebben soms een betere temperatuurtolerantie.
Daarnaast zijn er ook nog CIS-panelen, ook wel dunne-film zonnepanelen genoemd. Het rendement hiervan is hoger, maar je hebt er wel meer ruimte voor nodig.
Dunne-film panelen zijn het minst efficiënte soort zonnepaneel, maar ze gebruiken minder silicium en zijn dunner. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te installeren.
Wat voor jouw huis het beste zonnepaneel is, hangt af van je budget en je behoeften. Neem gratis contact met ons op om de mogelijkheden telefonisch te bespreken.

2. Wat is beter: zwarte of blauwe zonnepanelen?
Deze tip voor het kopen van zonnepanelen is een uitbreiding van bovenstaande tip. Want, behalve dat zwarte (mono) panelen efficiënter zijn en blauwe (poly) panelen een betere temperatuurtolerantie hebben, zijn er nog meer verschillen.
Zwarte zonnepanelen:
- Zijn egaler van kleur en ze hebben meestal een zwarte rand. Daarom zien ze er strakker en mooier uit vergeleken met blauwe zonnepanelen.
- Hebben alle kristallen in dezelfde richting liggen, waardoor de panelen er gladder en egaler uitzien.
- Zijn iets duurder, maar ze zijn te krijgen in een hoger vermogen, waardoor ze meer rendement opleveren.
- Zijn efficiënter en presteren beter in direct zonlicht dan blauwe panelen. Ze worden wel heter dan blauwe panelen, waardoor de opbrengst iets af kan nemen.
Blauwe zonnepanelen:
- Zijn iets minder ‘mooi’ dan zwarte panelen, omdat ze vaak een witte of aluminium rand hebben. Dat vinden de meeste mensen wat minder fraai staan op hun dak.
- Hebben een minder gecontroleerd afkoelproces, waardoor de cellen wat onregelmatiger naast elkaar liggen. Hierdoor lijken de panelen wat vlekkerig.
- Zijn goedkoper dan zwarte zonnepanelen, maar hebben een minder groot vermogen. Dus een minder hoge opbrengst.
- Kunnen hogere temperaturen beter aan, maar presteren beter bij bewolking dan zwarte zonnepanelen. Op jaarbasis is het verschil in opbrengst echter heel klein.
Wij zien dat onze klanten vaak kiezen voor de zonnepanelen die ze het mooist vinden – en de meeste waarde toevoegen aan hun huis. Dat zijn meestal de zwarte panelen.

3. Welke zonnepanelen bij bewolkt weer?
Zoals je hierboven kunt lezen, presteren blauwe (poly) zonnepanelen beter bij bewolkt weer, maar op jaarbasis is het verschil in rendement klein.
Denk je dat zonnepanelen alleen op zonnige dagen goed presteren? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Want dat is niet zo. Op bewolkte dagen presteren ze net zo goed en soms wel beter (afhankelijk van de temperatuurtolerantie).
Heb je dus mooie zwarte (mono) zonnepanelen, dan presteren die heel goed bij bewolking. Dit komt omdat de mono zonnepanelen een hoger vermogen hebben.
4. Wat zijn de nieuwste zonnepanelen?
De allernieuwste zonnepanelen op dit moment zijn de PERC zonnepanelen. PERC staat voor Passivated Emitter Rear Cell. Dit zijn zonnepanelen die nog efficiënter zijn en een hoog rendement opleveren, ook bij minder zonlicht.
5. Kun je btw terugvragen op zonnepanelen?
per 1 januari 2023 hoeven particulieren geen BTW meer te betalen over de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Heb je dus direct 21% korting te pakken!

6. Wat kosten 10 zonnepanelen inclusief installatie?
Voor een set van 10 zonnepanelen inclusief installatie is een investering nodig van 5000-5500 euro. Dit is inclusief 21% btw, die je kunt terugvragen.
Dat scheelt dan al gauw 900 euro, waardoor de investering slechts op de 4100-4600 euro uitkomt.
Dit is een globale inschatting. De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk, zoals de grootte van de panelen, of er microomvormers nodig zijn, kan de kabel makkelijk naar de meterkast of moet er gegraven worden en is de meterkast geschikt.
7. Hoeveel zonnepanelen voor 4 personen?
Heb je een gezin van vier personen? Dan heb je 10-18 zonnepanelen nodig. Dat is een groot verschil, maar dat komt omdat geen enkel gezin hetzelfde is.
Laten we uitgaan van het verbruik van een ‘gemiddeld huishouden’ van 3 personen. Dat is zo’n 3400 kWh per jaar. Voor een gezin van 4 personen schatten we een verbruik van 4500 kWh per jaar in.
Een zonnepaneel met een vermogen van 390 Wattpiek wekt per jaar ongeveer 330 kWh op bij de meest gunstige omstandigheden (dak op het zuiden, meeste zonuren, etc.).
Dan kom je uit op 13 zonnepanelen. Uiteraard ligt het eraan of jouw gezin energiezuinig leeft of niet. Verbruikt jouw gezin rond de 5000 of 5500 kWh? En kies je voor zonnepanelen met minder vermogen? Dan heb je meer zonnepanelen nodig dan wanneer je voor panelen met een hoger vermogen kiest.
Een duidelijker antwoord krijg je als je onze dakscan invult. Dan zie je direct wat je nodig hebt!
8. Wat kost een zonnepaneel van 400 Wp?
De prijzen voor een zonnepaneel van 400 Wp kunnen flink uiteen lopen. Zo zijn er panelen van 400 Wp die 350 euro per stuk kosten. En dan zijn er ook nog panelen waarvoor je meer dan 1000 euro betaalt per stuk.
Bij BC-Zonnepanelen werken we met de meest gangbare zonnepanelen. Die kosten rond de 350 euro per stuk.
9. Wat is beter: 1 omvormer of micro omvormers?
Het antwoord op deze vraag ligt er onder andere aan waar in huis je de omvormer geplaatst wilt hebben. Micro-omvormers bevinden zich op het dak en zetten de gelijkstroom direct om in wisselstroom.
Bij één omvormer (met optimizer) staat de omvormer in huis. De meeste mensen laten hem op zolder of in de garage zetten. Dat komt omdat een omvormer geluid maakt. In de slaapkamer zetten is dus niet zo’n goed idee.

10. Is een batterij nodig bij zonnepanelen?
Overdag leveren zonnepanelen energie op, maar hoe zit dat als de zon onder de horizon verdwijnt? Dan houdt het even op. De meeste mensen gebruiken overdag hun eigen opgewekte zonne-energie en ‘s nachts gebruiken ze stroom van het net.
Wel is er een manier om de stroom overdag op te vangen in een batterij, zodat je ‘s nachts nog steeds kunt profiteren van jouw zonne-energie en je geen stroom hoeft te gebruiken.
Hoewel batterijen op het moment nog vrij prijzig zijn, wordt dit in de toekomst hopelijk goedkoper. Een van de bekendere batterijen voor zonne-energie is de Tesla Powerwall. Daar betaal je 8500 euro voor, inclusief hardware.
Maar wil je zonnepanelen laten installeren? Dan is het niet nodig om een batterij aan te schaffen.
Tips voor het kopen van zonnepanelen: checklist
- Bepaal wat voor soort zonnepanelen je wilt: de mooi ogende en efficiënte zwarte (mono) panelen? Of de goedkopere blauwe (poly) panelen?
- Doe de dakscan om te controleren of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
- Controleer of er niet te veel schaduw op je dak valt door bomen, andere huizen, kabels of andere dingen.
- Bepaal wat voor soort omvormer je wilt. Of je hem op je dak wilt hebben of in je huis.
- Heb je het kapitaal om in een batterij te investeren? Dan is dat zeker de moeite waard als je volledig van het net wilt.
- Bel gratis ons service team voor antwoord op specifieke vragen over jouw situatie.
Zit er nog toekomst in zonnepanelen na 2022?
Jazeker. Zonnepanelen zijn en blijven de toekomst. Ook na 2022. De Nederlandse overheid blijft consumenten en bedrijven helpen met subsidies, zodat duurzame energie (zoals zonne-energie) hopelijk snel de meest gebruikte vorm van energie wordt in Nederland.
Bekijk alle subsidieregelingen voor zonne-energie van de Rijksoverheid.

Bereken wat je kunt besparen met zonnepanelen
Wil je meer tips voor het kopen van zonnepanelen? Doe een gratis dakscan op onze website, of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag verder!