BTW Teruggave zonnepanelen, hoe zit dat precies in elkaar en hoe pak je dat aan? Als je zonnepanelen aanschaft betaal je over het totale factuurbedrag 21% BTW. De BTW kan, bijna volledig, bij de Belastingdienst teruggevraagd worden.
Stappen om de BTW terug te vragen
Om de BTW bij de belastingdienst terug te vragen moet je een aantal stappen volgen. We hebben deze stappen voor je op een rijtje gezet:

Stap 1: Aanmelden als ondernemer voor de BTW Teruggave zonnepanelen
Alleen ondernemers kunnen BTW terugvragen bij de Belastingdienst. Daarom moet je jezelf eerst als ondernemer aanmelden.
Omdat je via je zonnepanelen stroom gaat opwekken ben je uiteindelijk ook echt ondernemer. Het deel van de stroom die je opwekt en zelf niet gebruikt zul je terugleveren aan je energiemaatschappij. Hiervoor krijg je vervolgens een vergoeding en daardoor ben je dus ondernemer voor de BTW.
Vul dit formulier (PDF) in (opgaaf zonnepaneelhouders) in en stuur het op naar de belastingdienst. Je kunt het ook digitaal doen met je DigiD via de website van de belastingdienst.
Er zijn hierbij twee voorwaarden:
- Jouw naam moet op de rekening van je energieleverancier staan;
- Jouw naam moet op de factuur van de leverancier van zonnepanelen staan.
Vraag de btw terug binnen 6 maanden na het jaar waarin je investeert in zonnepanelen.
De Belastingdienst zal na ontvangst het formulier beoordelen. Binnen 10 dagen na ontvangst krijg je een brief waarin staat vermeld of je bent geregistreerd als BTW-Ondernemer. Hier staat ook gelijk je omzetbelastingnummer in.
KOR – kleineondernemersregeling
In het formulier opgaaf zonnepaneelhouders moet je aangeven of je mee wilt doen met de kleine ondernemingsregeling (KOR). Als je meedoet aan de KOR, vraag je om vrijstelling van de btw. De meeste particulieren kiezen ervoor om mee te doen.
Als je voor de KOR kiest doe je (meestal) 1 keer aangifte waarmee je de BTW aangeeft en terugvraagt. Doe je mee met de KOR dan kun je minimaal 3 jaar geen BTW meer terugvragen ná het jaar waarin je het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders hebt opgestuurd. Als je bijvoorbeeld in 2021 BTW terugvraagt en voor de KOR kiest, gaat deze op 1 januari 2022 in.
Als je in de jaren 2022, 2023 en 2024 investeringen doet kun je geen BTW meer terugvragen, ook niet voor extra zonnepanelen, omvormer, onderhoud etc. Ook als je in die periode start als ZZP’er kun je geen BTW meer terugvragen. Iets om rekening mee te houden!
Als je dus in 2021 kiest voor de KOR kun je dat jaar nog wel de BTW terugvragen met een incidentele BTW-aangifte. Ook kun je in dat jaar nog afmelden voor de KOR, dit moet je minimaal 4 weken voor het einde van het jaar indienen bij de Belastingdienst.
Wil je niet meedoen met de KOR?
Als je niet mee doet met de KOR moet je ieder kwartaal BTW aangifte doen. Ga je in de jaren erna investeringen doen in zonnepanelen dan kun je de BTW daarvan ook terugvragen.

Stap 2: geef jouw rekeningnummer door voor de uitbetaling
Deze stap is natuurlijk heel belangrijk, dus sla hem zeker niet over! Doe deze stap ook altijd vóórdat je aangifte doet bij stap 3! Anders krijg je vertraging bij de uitbetaling van de BTW Teruggave zonnepanelen.
De belastingdienst heeft natuurlijk wel jouw rekeningnummer maar dat gebruiken ze niet automatisch voor de uitbetaling. Je kunt je rekeningnummer je hier digitaal doorgeven.
Het formulier vul je als volgt in:
- Vul bij ‘Contactpersoon’je eigen gegevens in als je geen boekhouder hebt.
- Bij “subnummer” vul je de twee cijfers in die na de B komen in jouw omzetbelastingnummer (dit nummer heb je gekregen in de vaststellingbrief van stap 1).

Stap 3: BTW-aangifte doen
De laatste stap voor de BTW Teruggave zonnepanelen is de BTW aangifte doen. Van de Belastingdienst ontvang je de aangifte digitaal of op papier. In beide gevallen vul je alléén de rubrieken 1 en 5 in.
De hoeveelheid BTW die je terugkrijgt is de btw die je hebt afgedragen min een vast bedrag, het forfait. Dit bedrag is afhankelijk van hoeveel Wattpiek je aan zonnepanelen hebt staan.
In de onderstaande tabel kun je terugvinden hoeveel forfait hoort bij het opwekvermogen Wp (Wattpiek).
Deze tabel is alleen voor panelen die óp het dak liggen en niet geïntegreerd zijn (BIPV panelen).
Let op!
Hebben je zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 Wattpiek? Dan kun je geen forfait en moet je de BTW zelf berekenen.
Als je de aangifte zelf invult, hoef je bij “contactpersoon” niets in te vullen. Je kunt ook jouw eigen gegevens invullen.
Bij vraag 1a op het formulier vult je bij ‘Omzet’ 0 in en het forfait in die bij jou van toepassing is bij ‘Omzetbelasting’. Bij Rubriek 2, 3 en 4 hoef je niets in te vullen. Je klikt meteen op ‘Akkoord’.
Bij vraag 5a komt hetzelfde bedrag te staan als wat je bij 1a hebt ingevuld. Bij vraag 5b vul je het voor de aankoop en installatie van jouw zonnepanelen afgedragen BTW in, afgerond op hele getallen. Na het klikken op akkoord wordt er berekend hoeveel je terug krijgt, dat is dus 5b min 5a.
Als alles klopt kun je op ‘Opslaan en naar ondertekenen’ klikken om de aangifte af te ronden.
De betaling
Als je de aangifte hebt opgestuurd en de belastingdienst deze heeft ontvangen krijg je binnen een aantal weken een brief met de teruggaafbeschikking. Binnen tien werkdagen na de datum op deze brief schrijven zij het bedrag bij op het door jou doorgegeven rekeningnummer (stap 2).
Informatie op deze pagina is onder voorbehoud. Vanwege regelmatige veranderingen in de belastingregels is BC-Zonnepanelen niet aansprakelijk voor eventuele foutieve vermeldingen in de bovenstaande tekst. Wij doen ons uiterste best altijd de meest recente informatie te delen. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op!