Zonnepanelen, je ziet ze steeds meer en het lijkt wel alsof iedereen overstapt naar groene energie. Zou het dan toch ook iets voor jou zijn? In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste en meest gestelde vragen over het investeren in zonnepanelen. Wel zo handig als je een investering in zonnepanelen overweegt!

Wat leveren zonnepanelen op?
Een van de vragen die wij het meest krijgen is: wat is het rendement van zonnepanelen? Oftewel wat levert het op? Met onze dakscan kun je globaal laten uitrekenen wat zonnepanelen per jaar voor jou aan besparing kunnen opleveren.
Met de dakscan bereken je globaal wat het je dus ieder jaar scheelt aan energiekosten. Maar als je het exacte rendement wilt uitrekenen moet je met nog een aantal andere factoren rekening houden. In deze berekening moet je ook de afschrijving en de degradatie (jaarlijkse vermindering van de opbrengst) van de zonnepanelen meenemen. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de omvormer na ongeveer 15 jaar problemen gaat opleveren. Moet je dan een nieuwe kopen? Nee, in 9 van de 10 gevallen kan deze gerepareerd worden. Als je deze factoren meeneemt in de berekening van het rendement kom je uit op een rendement van ongeveer 6% ten opzichte van de investering. Dat is nog steeds flink hoger dan de rente op je spaarrekening.

Kun je subsidies krijgen voor zonnepanelen?
In het verleden waren er landelijke subsidies voor de aanschaf van zonnepanelen. Inmiddels bestaan deze subsidies niet meer landelijk maar soms nog wel lokaal vanuit de gemeentes.
In plaats van de subsidies heb je nu een ander voordeel als je investeert in zonnepanelen; je kunt de BTW terugvragen. Als je zonnepanelen aanschaft mag je bij de belastingdienst de betaalde BTW over de aanschaf van de zonnepaneleninstallatie terugvragen. Als particulier meld je dan eerst aan als ondernemer voor zonnepanelen, hoe dit gaat lees je in ons 3-stappenplan. Vaak is de BTW zelfs meer dan de subsidie die je voorheen kon aanvragen. Nadat je de BTW hebt teruggevraagd kun je ontheffing aanvragen van de BTW die je daarna zou moeten betalen over de stroom die je hebt opgewekt. Dit kun je doen met de Kleine Ondernemersregeling. Met deze regeling word je vrijgesteld van het doen van BTW-Aangifte en de administratieplicht als ondernemer .
De BTW terugvragen bij de Belastingdienst doe gemakkelijk met behulp van ons 3-stappenplan.

Wat is salderen van stroom en hoe werkt dat?
Als je zonnepanelen hebt aangeschaft kan het zo zijn dat je op een bepaald moment meer stroom opwekt dan dat je zelf verbruikt. In dat geval kun je stroom terugleveren aan je leverancier. Je meter loopt dan terug het wordt verwerkt met de momenten dat je minder stroom opwekt dan dat je verbruikt. Deze verrekening noemen we salderen. Kleinverbruikers mogen vanaf 1 juli 2013 onbeperkt salderen.
Wat kosten zonnepanelen?
Als je zonnepanelen koopt is dit inclusief alles wat er nodig is om de installatie te plaatsen en naar behoren te laten werken, denk hierbij aan:
- Zonnepanelen
- Omvormer
- Bevestigingsmateriaal (montage installatie)
- Aanpassingen aan de groepenkast
- Arbeidsloon om de panelen te plaatsen
Als je wil dat je het grootste gedeelte van je energieverbruik gaat opwekken met zonnepanelen moet je uitgaan met een huishouden van 4 personen van een investering van ongeveer € 5.000 ex BTW. Om genoeg energie op te kunnen wekken is het wel belangrijk dat je dak geschikt is, weinig schaduw heeft en het liefst (deels) gericht is op het zuiden.

Waar moet je op letten bij de omvormer en bekabeling?
De zonnepanelen op je dak worden aangesloten op een omvormer. Een omvormer wordt meestal op zolder opgehangen. Wel is het belangrijk dat de ruimte om je omvormer vrij is en dat de ruimte een goede ventilatie heeft. Een omvormer moet namelijk ook koelen. Het rendement en de levensduur van je omvormer worden beïnvloed door de kwaliteit van de koeling. Vanuit de zonnepanelen loopt er via de omvormer een kabel naar je meterkast. Je kunt met onze installateurs bespreken waar deze kabel het beste kan lopen. Als je (veel) schaduw op je zonnepanelen hebt, of de panelen worden in meerdere legrichtingen gelegd, is het verstandig om Power Optimizers te laten plaatsen.
Al deze zaken zullen onze adviseurs met je bespreken tijdens het adviesgesprek bij je thuis. Hier hoef je zelf dus niet meer over na te denken!

Moet ik een nieuwe energiemeter?
Om energie terug te kunnen leveren aan de energiemaatschappij is het noodzakelijk om een meter te hebben die kan teruglopen. Heb je nog geen meter die kan teruglopen dan kun je deze aanvragen bij je netbeheerder. In dat geval wordt er vaak kosteloos een slimme meter geplaatst. Als je een analoge meter hebt die kan teruglopen is het niet noodzakelijk om die te laten vervangen door een slimme meter.
Tijdens het adviesgesprek bij je thuis zullen wij de meter bekijken en je adviseren.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig en hoeveel passen er op je dak?
Op basis van je huidige verbruik kun je met onze dakscan berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Of dit aantal panelen ook daadwerkelijk op je dak past is de volgende vraag. Wij kunnen gratis en vrijblijvend een offerte maken waarin we met een legplan berekenen hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen.

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?
Je ziet tegenwoordig verschillende kleuren zonnepanelen. Waren het voorheen vooral donkerblauwe, nu zie je ook veel zwarte panelen en soms zelfs dakpannen rode. De kleur van zonnepanelen zijn puur optisch en hebben geen invloed op het rendement.
Moet ik de factuur vooraf volledig betalen?
Sommige installatiebedrijven vragen om voor de plaatsing de volledige factuur te betalen. Pas hier goed mee op en zorg ervoor dat je het laatste deel van de betaling achteraf kan doen. Indien er nog problemen voordoen tijdens de installatie kun je de betaling opschorten tot deze zijn opgelost.
Wij vragen nooit een volledige betaling voordat we de zonnepanelen plaatsen. Bij aanvraarding van onze offerte vragen wij om een aanbetaling. Nadat de aanbetaling is voldaan wordt de installatie ingepland. Na een geslaagde installatie hoef je pas de restbetaling te voldoen.