Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Inhoudsopgave:

Zonnepanelen gaan soms wel 30 jaar mee, maar wat als er iets gebeurt? Wat als zware hagel ze beschadigt? Of als je zonnepanelen gestolen worden? Krijg je dan de kosten vergoed? In dit artikel lees je alles over zonnepanelen verzekeren.

Lees ook: De belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord

Belangrijkste punten in dit artikel:

 • Het is verstandig om je zonnepanelen te verzekeren, zodat je de kosten van een reparatie of vervanging niet zelf hoeft te betalen.
 • Zonnepanelen die op een dak of gevel bevestigd zijn, worden vaak meeverzekerd in de opstalverzekering–mits je eigenaar van je huis bent. Als je huurt, kun je wellicht een inboedelverzekering
 • Zonnepanelen die los in de tuin staan, moet je meestal apart verzekeren.
 • Zorg ervoor dat je alle voorwaarden van de verzekering goed leest voordat je hem afsluit, zodat je weet waarvoor en hoe lang je verzekerd bent.
 • BC-Zonnepanelen is de zonnepaneel specialist in Nederland en installeert zonnepanelen in omgeving Nieuwerkerk aan den IJssel.
Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren BC-Zonnepanelen

Waarom moet je je zonnepanelen verzekeren?

Als je zonnepanelen koopt, krijg je een garantie van de fabrikant. Deze garantie is meestal een aantal jaar geldig en de dekking varieert per merk.

Maar wat als er iets gebeurt met je zonnepanelen na de garantieperiode? Dan moet je zelf voor de kosten opdraaien–tenzij je verzekerd bent.

 • Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld beschadigd raken door van alles: een enorm heftige storm (storm Eunice liet zonnepanelen door de lucht vliegen!), brand door oververhitting of defecte cellen.
 • Een andere reden waarom het belangrijk is om je zonnepanelen te verzekeren, is dat ze kunnen worden gestolen. Zonnepanelen zijn namelijk erg waardevol. Als je ze verzekert, ben je tenminste verzekerd voor de kosten van de vervanging.

Tip: Zorg ervoor dat je goed informeert voordat je een zonnepaneel aanschaft. Laat je zonnepanelen altijd door erkende installateurs installeren, zoals BC-Zonnepanelen.

Lees ook: Onderhoud zonnepanelen, zo doe je het goed en goedkoop

Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Als je zonnepanelen wilt verzekeren, moet je een aantal dingen weten. Voornamelijk het soort verzekering waar je voor kunt kiezen en wat de voorwaarden van de verzekering zijn.

Zonnepanelen kunnen op verschillende manieren verzekerd worden.

1.     Opstalverzekering: Zonnepanelen die op een dak of gevel bevestigd zijn, worden vaak meeverzekerd in de opstalverzekering–mits je een koopwoning hebt. Opstalverzekeringen dekken schade aan je huis en alle losse onderdelen ervan. Check of je zonnepanelen gedekt zijn in je verzekeringspolis. Sommige verzekeraars geven namelijk geen dekking voor zonnepanelen of beperken de dekking.

2.     Inboedelverzekering: Ben je huurder? Dan heb je een aparte verzekering nodig. Inboedelverzekeringen geven meestal dekking hiervoor, maar niet altijd! Vraag je verzekeraar dus om meer informatie. Zonnepanelen die los in de tuin staan, kunnen gedekt worden door de inboedelverzekering.

3.     Aparte verzekering: Zonnepanelen kunnen ook apart verzekerd worden. Dit is een speciale verzekering waarmee je alleen je zonnepanelen kunt verzekeren. Deze verzekering geeft vaak de meeste dekking, maar het is wel belangrijk om goed te checken wat er precies gedekt wordt en wanneer.

Tip: Zorg ervoor dat je alle voorwaarden van de verzekering goed leest voordat je iets afsluit. Op die manier weet je precies waarvoor en hoe lang je verzekerd bent.

Lees ook: Zonnepanelen huren of kopen: wat is beter?

Wat kost het om zonnepanelen te verzekeren?

Het kost niet veel om zonnepanelen te verzekeren. Zonnepanelen die meeverzekerd worden in de opstal- of inboedelverzekering, kosten meestal niets extra’s.

Zonnepanelen die apart verzekerd worden, kosten wel iets extra’s. Het bedrag is dan afhankelijk van het soort verzekering en de voorwaarden ervan. Informeer bij je verzekeraar wat de precieze kosten zijn.

Meestal betaal je 0,25% van wat je hebt betaalt voor je zonnepanelen aan een verzekering. Als een installatie €8000,- kost, betaal je dus rond de €20,- per jaar.

Wat moet je weten voordat je zonnepanelen koopt?

Zonnepanelen zijn een flinke investering. Je koopt ze niet alleen om geld te besparen op je energiekosten, maar ook om geld te verdienen met het terugleveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen kunnen wel 30 jaar meegaan, dus het is belangrijk om goed na te denken voordat je ze aanschaft.

 • Onderzoek, voordat je zonnepanelen koopt, wat de verschillende soorten panelen zijn en hoeveel ze kosten. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop. Een gemiddelde installatie kan wel €8000,- kosten.
 • Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel stroom je huishouding verbruikt. Zonnepanelen verdienen namelijk pas geld terug als je meer stroom opwekt dan je zelf gebruikt.
 • Check van tevoren hoeveel zonnepanelen je op je dak kunt plaatsen. Gebruik daarvoor onze handige dakscan.
 • Als je alle voorwaarden en kosten van zonnepanelen goed hebt onderzocht, kun je een weloverwogen keuze maken. Zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

Lees ook: Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat

Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren BC-Zonnepanelen

Wanneer moet je zonnepanelen vervangen?

Zonnepanelen gaan lang mee, maar soms moeten ze worden vervangen. Dit zijn enkele tekenen dat je zonnepanelen aan vervanging toe zijn:

 • De opbrengst van je zonnepanelen is significant verminderd.
 • Een paneel is beschadigd door een tak, steen of zware storm.
 • Je zonnepanelen zijn meer dan 25-30 jaar oud.
 • Er zitten verkleurde of verbrande plekken op je panelen.
 • Er zitten kleine barsten of scheuren in je zonnepanelen.
 • Je hebt slechte panelen gekregen van een niet-erkende installateur.

Neem contact op met je verzekeraar om te checken of je de vervangingskosten vergoed krijgt.

Wat kost het om een zonnepaneel te repareren?

De kosten van het repareren van een zonnepaneel hangen af van het soort schade. Kleine krassen of deukjes in het paneel kunnen vaak gratis gerepareerd worden. Kosten voor aanzienlijke schade, zoals gebroken zonnepanelen, kunnen echter in de duizend(en) euro oplopen.

En als een installateur nieuwe zonnepanelen moet monteren, ben je sowieso al zijn uurloon kwijt van rond de 65 euro.

Zonnepanelen verzekeren tegen hagelbuien

In Nederland hagelt het jaarlijks gemiddeld 16 dagen. Hoewel zonnepanelen altijd worden getest op hagelbuien en sneeuw, kan hagel soms toch tot schade leiden.

Kleine hagelsteentjes kunnen krassen en deukjes veroorzaken in het paneel, waardoor heel de installatie minder efficiënt werkt. Grote hagelstenen kunnen een paneel zelfs breken.

Gelukkig is hagelschade vaak wel te repareren of te vervangen. Als je jouw zonnepanelen hebt verzekerd, hoef je in ieder geval niet voor de kosten van de reparatie of vervanging op te draaien.

Zonnepanelen en hagelschade: hoe voorkom je het?

De beste manier om hagelschade aan zonnepanelen te voorkomen, is door de panelen te laten installeren door een erkende installateur, zoals BC-Zonnepanelen. Wij weten hoe we de panelen het beste kunnen beveiligen, zodat hagelstenen minder snel schade kunnen veroorzaken.

Wil je graag een topservice? Bij BC-Zonnepanelen bedienen we onze klanten altijd opgewekt en met een glimlach!

Geloof ons niet op ons woord; kijk wat onze klanten zeggen over onze service:

“Ik heb vorig jaar juni zonnepanelen bij bc aangeschaft. Dit is allemaal naar tevredenheid uitgevoerd. Nette en vriendelijke werklui. Afgelopen vrijdag dreigden er door de storm een aantal zonnepanelen los te raken. Na een telefoontje naar bc stonden ze een half uur later al op de stoep en hebben ze voorkomen dat er verdere schade zou ontstaan. Dit is een service niveau dat je zelden tegenkomt bij bedrijven. Uitstekend gedaan!!” – Alex von der Ohe

En wat dacht je van deze review?

“Nu volledig, 11 zonnepanelen keurig en netjes geplaatst, alles werkt goed. Als de zon schijnt ben ik blij alles goed op de app uit lezen. Vr. Gr. Anton ps Als ik zou verhuizen zo ik hen weer bellen voor een plaatsing.” – Anton Rutten

Bekijk meer ervaringen van onze klanten.

Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren BC-Zonnepanelen

Wat moet je doen bij kapotte zonnepanelen?

Als je kapotte zonnepanelen hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar.

Zij kunnen je vertellen wat er gedekt wordt in je verzekering en of er kosten aan verbonden zijn. Daarnaast kun je bij je installateur terecht voor advies over de reparatie of vervanging van de panelen. Hij kent jouw situatie en kan beter inschatten welke optie voor jou het beste is.

Heb je je zonnepanelen door BC-Zonnepanelen laten installeren? Neem dan nu contact met ons op.

Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren BC-Zonnepanelen

BC-Zonnepanelen: zonnepaneel specialist in Nieuwerkerk aan den IJssel

Heb je vragen over hoe je je zonnepanelen moet verzekeren? Of heb je schade aan je installatie? Vraag het onze experts!

BC-Zonnepanelen is dé zonnepaneel specialist in Nederland. Wij leveren en monteren zowel particuliere als zakelijke zonnepanelen in omgeving Nieuwerkerk aan den IJssel (en alle locaties in een straal van 40 km).

Al onze producten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn getest op duurzaamheid. Neem contact met ons op voor meer informatie of een offerte op maat. Wij helpen je graag verder!