Laadpaal voor thuis kiezen: 5 tips voor de beste keuze

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste laadpaal voor thuis? En kun je door de bomen het bos niet meer zien vanwege het grote aanbod? Lees dan vooral verder; we vertellen je precies waar je op moet letten om de beste keuze te maken.

Belangrijkste punten in dit artikel:

  • Een laadpaal en een wallbox zijn in principe hetzelfde, alleen een wallbox is aan de muur gemonteerd en een laadpaal staat op een paal.
  • Opladen van een elektrische auto kost rond de 7 euro per 100 kilometer. Om kosten te besparen, kun je je auto ’s nachts in de daluren opladen–indien je een energiecontract hebt met daluren. Of je installeert zonnepanelen, waarmee je nog veel meer bespaart.
  • Ook als je in een appartement woont, kun je een elektrische auto aanschaffen. Vraag je huisbaas of hij akkoord gaat met het installeren van een laadpaal of wallbox.

Wat is een laadpaal voor thuis?

Een laadpaal voor thuis is een oplaadstation waarmee je een elektrische of hybride auto thuis kunt opladen. Er is tegenwoordig ook een oplaadstation dat een ‘wallbox charger’ wordt genoemd.

Laadpaal voor thuis kiezen BC-Zonnepanelen

Verschil tussen een laadpaal en een wallbox

Een laadpaal en een wallbox zijn in principe hetzelfde, alleen een wallbox is aan de muur gemonteerd en een laadpaal staat op een paal. Ze kunnen allebei worden geïnstalleerd in je garage. Een laadpaal kan ook worden geïnstalleerd voor je huis. Een wallbox moet echt aan de muur hangen.

Het ligt er dus aan wat voor mogelijkheden je thuis hebt. Voor de één is een wallbox beter en voor de ander is een laadpaal beter.

Opladen met een laadpaal thuis: dit zijn de kosten

De kosten voor het opladen van je elektrische auto hangen volledig af van hoeveel je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) verbruikte elektriciteit.

In Nederland betaal je rond de 0,22 euro per kWh, al veranderen de prijzen op bepaalde tijdstippen van de dag. Je betaalt waarschijnlijk meer als je je auto overdag oplaadt dan wanneer je dat midden in de nacht doet. Je hebt ongeveer 21 kWh nodig om 100 kilometer te rijden.

Een paar voorbeelden:

  • Als je een Nissan Leaf met een batterij van 62 kWh volledig wilt opladen, betaal je ongeveer 13-15 euro met een maximumbereik van 364 km.
  • Als je een Tesla Model X met een grotere 95 kWh-batterij wilt opladen, kost dat rond de 20 euro met een actieradius van maximaal 625 km.

Op de lange termijn hangt het van een aantal factoren af hoeveel het kost om je elektrische auto thuis volledig op te laden. Maar, de uiteindelijke kosten zijn echter nog steeds relatief lager dan voor conventionele auto’s. Zeker nu de benzinekosten omhoog schieten.

Daarom raden we aan om te investeren in zonnepanelen, indien je dat nog niet hebt gedaan. Zo bespaar je nóg meer op je energierekeningen.

Bovendien zijn er veel lagere kosten voor het milieu, aangezien je flink wat CO2-uitstoot bespaart. Tot slot draag je bij aan een gezondere leefomgeving, omdat je elektrische auto geen giftige stoffen uitstoot.

Laadpaal voor thuis kiezen BC-Zonnepanelen

Voordelen van een wallbox of laadpaal in huis

1. Een laadpaal thuis scheelt kostbare tijd

Je hebt het al druk genoeg. Dan is alles wat je tijd bespaart, mooi meegenomen. Met een wallbox of laadpaal thuis hoef je niet meer naar een oplaadstation of halsoverkop naar het benzinestation omdat je auto leeg is.

2. Met een wallbox kun je nog meer geld besparen

Je kunt kosten besparen door je auto buiten de spits op het netwerk op te laden. Als je een dynamisch energiecontract hebt, dan zijn de energiekosten in de daluren goedkoper. Zo kun je je energierekeningen flink verlagen.

Nog beter is om je elektrische of hybride auto op te laden met zonne-energie. Je hebt ongeveer 8 zonnepanelen nodig om een elektrische auto op te laden en 5 om een hybride auto op te laden.

Meer weten over de mogelijkheden van zonnepanelen? Doe onze dakscan om te zien hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en hoeveel je daarmee kunt besparen.

3. Meer controle over het onderhoud

Een laadpaal of wallbox voor elektrische voertuigen heeft tegenwoordig geavanceerde instellingen, waarmee je je oplaadtijd kunt programmeren en inplannen. Hiermee krijg je nog meer controle over het onderhoud van je elektrische auto.

4. Je huis wordt aantrekkelijker met een laadpaal of wallbox

Nu elektrische auto’s steeds gangbaarder worden, zullen veel mensen een woning willen kopen met een speciale laadpaal of wallbox.

Als je van plan bent om je huis in de toekomst te verkopen, kan een laadpaal of wallbox je huis nog aantrekkelijker maken.

Hoe snel laadt een auto op met een wallbox?

Als je een elektrische auto hebt die regelmatig moet worden opgeladen bij hogere snelheden, is een stopcontact thuis niet voldoende. In dit geval heb je een wallbox thuis nodig.

  • Het snelheidsbereik van een wallbox voor thuisgebruik ligt tussen 3 en 7 kW. Sommige kunnen zelfs 22 kW leveren als je een 3-fasenaansluiting hebt. Zo kun je een elektrische auto in slechts enkele uren kunt opladen.
  • Een Nissan Leaf van 40 kWh zou bijvoorbeeld 13,3 uur nodig hebben om volledig op te laden via een gewoon stopcontact. Met een wallbox van 7 kW wordt dit 5,7 uur. Of het wordt 1,8 uur met een wallbox van 22 kW.
  • Als je overweegt een wallbox aan te schaffen, moet je ook bekijken welk elektriciteitstarief je hebt en of je kunt overstappen op een tarief dat speciaal is ontworpen voor eigenaren van elektrische auto’

Kan ik mijn laadpaal thuis gebruiken op een ander elektrisch voertuig?

Als je je huidige elektrische auto verkoopt en inruilt voor een nieuw model, kun je je laadpaal thuis nog steeds gebruiken, zolang de stekker geschikt is voor de auto. Dit geldt ook als je de auto van een vriend of familielid wilt opladen.

Bijna alle nieuwe elektrische en hybride auto’s gebruiken de Europese standaard Type 2 stekker, dus dit zou geen probleem moeten zijn.

Ik wil een laadpaal, maar ik woon in een appartement

Als je in een appartement woont, maar graag een elektrische auto wilt aanschaffen, kun je de huisbaas of eigenaar van het gebouw vragen om een laadpaal te laten installeren.

Het kan zijn dat de kosten hiervan geheel of gedeeltelijk voor jouw rekening komen, maar misschien kun je de kosten delen met andere bewoners die een elektrische auto hebben of overwegen er een aan te schaffen.

Wat is een online wallbox of laadpaal?

Online wallboxen zijn verbonden met het internet, wat betekent dat je het opladen op afstand kan regelen met een app op je smartphone.

Zo kun je het opladen inplannen naargelang je behoeften, zodat je ’s nachts gebruik kunt maken van de goedkoopste elektriciteit.

Laadpaal voor thuis kiezen BC-Zonnepanelen

De juiste wallbox kiezen: 5 tips

Om de juiste wallbox of laadpaal voor thuis uit te kiezen, hebben we hier een vijftal tips voor je.

1. Kijk welke aansluiting je elektrische auto heeft

Niet alle elektrische auto’s hebben dezelfde soort aansluiting. Die van een elektrische Honda verschilt bijvoorbeeld van een elektrische BMW.

Alle wallboxes worden geleverd met een Type 1- of Type 2-kabel die je in je auto kunt steken. Raadpleeg de gebruikershandleiding van je auto om de kabelconnectoren voor jouw auto te controleren. Let er op dat de aansluiting van de wallbox compatibel is met de aansluiting van je auto.

2. Bepaal hoeveel vermogen je wilt

Bij het kiezen van een wallbox moet je eerst bepalen hoeveel vermogen je wilt; hoe hoger het vermogen, hoe meer het apparaat zal kosten. Hoe groter het vermogen, hoe sneller je elektrische auto zal kunnen opladen.

3. Ga na hoeveel kilometers je rijdt

Gebruik je je auto heel de dag door? Rijd je veel kilometers? Dan heb je een wallbox nodig die je auto snel oplaadt, zodat je niet met een lege accu langs de weg komt te staan.

4. Neem een laadpaal thuis met vaste kabel

Als je een laadpaal thuis gebruikt, dan heb je een laadpaal met een vaste kabel nodig. Er zijn namelijk ook laadpalen zonder vaste kabel, maar die worden bijvoorbeeld op kantoor gebruikt voor alle verschillende elektrische auto’s. Iedereen heeft dan zijn eigen kabel.

5. Neem een wallbox met toegangsrestrictie

Sommige laadpalen hebben een toegangsrestrictie. Wel zo handig, anders kan Jan en alleman met een elektrische auto gebruik maken van jouw energie.

Meer weten over laadoplossingen?

Ben je op zoek naar een laadpaal voor thuis of op kantoor? Wij kijken samen met jou naar de laadoplossing die het beste bij jouw wensen past. Neem direct contact met ons op.