Inhoudsopgave
- Wetsvoorstel om afbouw salderingsregeling te versnellen
- Wat houdt salderen in?
- Hoe werkt saldering na 2025?
- Hoe werkt de afbouw van saldering?
- Wat is de gemiddelde prijs van een thuisbatterij?
- Heeft een thuisbatterij zin?
- Kan je volledig off-grid leven met een thuisbatterij?
- Laat je adviseren door de experts van BC-Zonnepanelen
Wanneer begint de afbouw van de salderingsregeling voor zonne-energie? Is het nieuwe wetsvoorstel al aangenomen? Hoe lang loopt de salderingsregeling nog? En blijven zonnepanelen nog wel rendabel wanneer je niet meer kunt salderen?
Iedereen met zonnepanelen of een interesse in zonnepanelen stelt zich nu deze vragen. In dit artikel geven we daar uitgebreid antwoord op.
Wie wij zijn? Wij zijn BC-Zonnepanelen: expert in het installeren van zonnepanelen. Wij installeren panelen binnen in een straal van 40 kilometer rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.
Belangrijkste punten in dit artikel:
- Het nieuwe wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling is in de Tweede Kamer besproken op 17 januari. Op 26 januari volgt een tweede debat. Het is op dit moment nog onduidelijk of het wetsvoorstel wordt aangenomen.
- Belangrijkste punt van het nieuwe wetsvoorstel is dat er eerder wordt begonnen met afbouwen.
- In 2031 moet de salderingsregeling volledig zijn afgebouwd. Zelfs wanneer er geen mogelijkheid tot salderen is, zijn zonnepanelen nog steeds rendabel – met name vanwege de hoge energieprijzen.

Wetsvoorstel om afbouw salderingsregeling te versnellen
Op 17 januari en 26 juni 2023 debatteerde de Tweede Kamer over een wetsvoorstel van de minister van Klimaat en Energie (minister Jetten). Het voorstel van de minister is om de afbouw van de salderingsregeling te versnellen.
De PvdA, PVV en Christenunie zijn tegen de aanpassing, waardoor het geen doorgang kan krijgen. Waarom ze tegen de aanpassing zijn? Omdat volgens hen mensen die nog geen panelen hebben, minder gemotiveerd raken als de afbouw versneld wordt.
Plus, de mensen die geen panelen hebben, betalen voor het voordeel van de mensen met panelen (lees verder hieronder).
Het is echter niet aannemelijk dat de verandering wordt doorgevoerd (want de Eerste Kamer moet het goedkeuren, maar de regering heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer). Alleen als een partij die nu tegen is, zijn mening veranderd en akkoord gaat. Of wanneer de aanpassing wordt aangepast.
Wat houdt salderen in?
Salderen houdt het volgende in. Met je zonnepanelen wek je bijvoorbeeld 5000 kw op. Je verbruikt 5000. Dan blijft er niets over om te salderen.
Maar stel dat je 4000 kw verbruikt, dan is je saldo nul en wordt er 1000 kw uitbetaald door de energiemaatschappij tegen een afgesproken tarief met het energiebedrijf.
Gaat het andersom? Als je 4000 kw opwekt en 5000 kw verbruikt, dan zal er een afrekening plaatsvinden van 1000 kw tegen het afgesproken tarief met de energieleverancier.
Wat gebeurt er als deze salderingsregeling vervalt? Vanaf 1 januari zal dan 36% van de gesaldeerde opbrengst belast worden met heffingen en belastingen. Daarna zal dit percentage groeien met 9% per jaar, zodat op 1 januari 2031 de belastingen en heffingen geheel berekend worden op het opgewekte aantal kw.
Wat gebeurt er met de opgewekte stroom die je niet gebruikt?
Die krijgen de paneelhouders gewoon. Alleen zal dit verrekend worden tegen een afgesproken tarief. Zeg dat dit 8 cent is. Dan betekent dit met het huidige energie plafond dat je 32 cent zal betalen. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van het tarief dat je afspreekt.
Hoe werkt saldering na 2025?
De oude regeling was dat de salderingsregeling vanaf 2023 werd afgebouwd. Dat plan was al aangepast en de afbouw zou pas beginnen vanaf 2025. Dit is het plan zoals hij nu bestaat:
- 2023: 100% (in plaats van de oude 91%)
- 2024: 100% (in plaats van de oude 82%)
- 2025: 64% (in plaats van de oude 73%)
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
- 2031: 0%

De enige verschillen in vergelijking met de oude regeling zitten hem in de eerste drie jaar: 2023, 2024 en 2025. De rest blijft hetzelfde.
Het nieuwe voorstel van minister Jetten stelt voor om toch eerder te beginnen met afbouwen.
Wil je meer inzicht in het wetsvoorstel? Download het Kamerstuk van de website van de Tweede Kamer.
Waarom wil minister Jetten een versnelde afbouw van de salderingsregeling?
Het afschaffen en afbouwen van de salderingsregeling is al meerdere keren besproken door het kabinet. Maar wat zijn de redenen voor de gewenste afbouw?
Volgens de coalitie, PvdA en GroenLinks leidt de salderingsregeling tot een oneerlijke verdeling van de energiekosten. Deze last valt nu op mensen met kleine inkomens. Mensen die de mogelijkheid niet hebben om zelf te investeren in zonnepanelen. Vaak omdat ze in sociale huurwoningen wonen.
“PvdA en GroenLinks keerden zich tegen het kabinetsvoorstel, omdat ze vinden dat er eerst een concreet plan moet komen om meer zonnepanelen op huurhuizen te krijgen zodat mensen in energie-armoede worden geholpen.”
Waarom die last op hun schouders valt? Dat leggen we je nu uit.
Eigenaren van zonnepanelen ontvangen een terugleververgoeding voor de opgewekte stroom die ze zelf niet gebruiken en terugleveren aan het net. Daarbij mogen ze de stroom die ze aan het net leveren jaarlijks tegen hetzelfde tarief verrekenen met hun verbruikte stroom. Dit is de salderingsregeling.
Een regeling die de verspreiding van zonne-energie een noodzakelijk duwtje in de rug heeft gegeven.
Maar aangezien energieleveranciers door de verhoogde energieprijzen eigenlijk geld mislopen van huishoudens met zonnepanelen, berekenen ze die kosten door aan al hun klanten.
Hierdoor betalen huishoudens zonder zonnepanelen meer geld voor hun energie. Deze groep wordt door de populariteit van zonnepanelen steeds kleiner. Het gevolg kan zijn dat een kleine groep opdraait voor de kosten die worden ‘veroorzaakt’ door een grotere groep. Of eigenlijk dus door de salderingsregeling (en de rap gestegen energieprijzen).
De coalitie, PvdA en GroenLinks vinden deze regeling oneerlijk en zeggen de kosten die worden bespaard door het afschaffen van de regeling te willen steken in de subsidie voor thuisbatterijen. Op die manier wordt het overvolle elektriciteitsnet ook ontzien.
Maar heeft deze versnelde afbouw nou invloed op jouw inkomsten? En maakt de afbouw van het salderen zonnepanelen nog wel rendabel? Daar duiken we nu dieper op in.

Hoe werkt de afbouw van de saldering?
Allereerst leggen we je uit hoe de afbouw van de salderingsregeling precies werkt. We gaan even uit van het huidige plan. Daarbij wordt pas vanaf 2025 afgebouwd. In het huidige voorstel staat dat je dan nog 64% van je opgewekte energie mag wegstrepen tegen de energie die je afneemt van je energieleverancier.
Dat is handig; zonder accu of thuisbatterij kun je namelijk niet altijd gebruik maken van je zonnepanelen. Wanneer het donker is, zul je dus wel energie moeten gebruiken van het net.
Maar de afbouw van de salderingsregeling houdt in dat je vanaf 2031 geen opgewekte energie meer mag wegstrepen. Je zult dus moeten betalen voor alle energie die je afneemt van het net. Of je moet investeren in een thuisbatterij.
Heeft dit invloed op jouw opbrengsten? Volgens Hans-Peter Oskam van Netbeheer Nederland niet. Althans, niet op de terugverdientijd. Door de hoge energieprijzen is volgens hem de terugverdientijd van zonnepanelen niet zeven jaar, maar twee jaar geworden.
Zonder de salderingsregeling blijven zonnepanelen dus nog steeds extreem rendabel.
Wat is de gemiddelde prijs van een thuisbatterij?
Afhankelijk van de chemische samenstelling kan de installatie van een thuisbatterij tussen de 300 en 15.000 euro kosten. Goedkopere thuisbatterijen zijn geschikt voor campers. Voor gebruik in huis zul je moeten denken aan zeker zo’n 3000 euro.
Heeft een thuisbatterij zin?
Jazeker. Zonnepanelen produceren namelijk de meeste elektriciteit wanneer de zon op zijn hoogst staat, op het midden van de dag. De meeste mensen zitten dan op hun werk en verbruiken thuis minder energie.
Op zich niet erg, want overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het net. Maar zoals we al zeiden, doordat zoveel meer huishoudens zonnepanelen hebben geïnstalleerd, raakt het net vaker overbelast. Hierdoor kan je zonnesysteem zomaar uitvallen. Niet handig!
Om het jezelf en het gehele net makkelijker te maken, helpt het om een thuisbatterij aan te schaffen. Zo gaat het overschot aan opgewekte zonne-energie niet terug naar het net, maar wordt het in je batterij opgeslagen.
Die energie kun je ‘s avonds of ‘s nachts gebruiken, zonder dat je nog energie af hoeft te nemen van het net. En daar dus ook niet voor hoeft te betalen. Een groot voordeel, zeker wanneer de afbouw van de salderingsregeling begint!
Meer voordelen, evenals de nadelen, van een thuisbatterij sommen we hieronder op.

Voordelen thuisbatterij
- Op elk moment van de dag of nacht heb je energie. Zelfs bij een stroomstoring of overbelasting van het net.
Je bent minder afhankelijk van hoge energieprijzen en verlaagt je energierekeningen nog meer. - Een thuisbatterij heeft nauwelijks onderhoud nodig, is veilig te gebruiken – ook als er kinderen of huisdieren rondlopen.
- Het apparaat kan zowat overal worden geïnstalleerd, zowel binnen als buiten.
- Een thuisbatterij is superstil.
- Je kunt gebruik maken van de meest optimale tijden voor het gebruik van energie.
- Je draagt bij aan de efficiëntie van het net.
Nadelen thuisbatterij
- Je moet wat meer investeren in het begin.
- Je hebt een extra apparaat in je huis, garage of tuin hangen.
Er zijn overduidelijk meer voordelen van een thuisbatterij dan nadelen. Het kan niet anders dat meer mensen in de toekomst een thuisbatterij aan gaan schaffen. Wat de politiek betreft, zien ze dit liever eerder dan laat gebeuren.
De VVD, D66 en Christenunie willen dan ook het geld dat vrijkomt met de afbouw van de salderingsregeling besteden aan subsidies voor thuis- en buurtbatterijen.
Kan je volledig off-grid leven met een thuisbatterij?
De gedachte om volledig van het net af te gaan en off-grid te gaan leven is verleidelijk. Een goede reden om nu al een thuisbatterij voor je zonnepanelen aan te schaffen. Maar hier in Nederland ben je helaas niet 100% onafhankelijk. Zelfs niet met een thuisbatterij.
Wat een grotere rol speelt in het bepalen van je onafhankelijkheid is de capaciteit van je zonnepanelen en hoeveel zonnestralen ze kunnen opvangen. In Nederland is dat niet heel het jaar hetzelfde. In de donkere wintermaanden zul je sowieso stroom af moeten nemen van het net.
Volgens sommige bronnen kun je maximaal 60% onafhankelijk worden met een thuisbatterij. Dit is in de meest optimale situatie met een dak gericht op het zuiden, een thuisbatterij van 10 kWh en een capaciteit van 10.000 Wattpiek.

Laat je adviseren door de experts van BC-zonnepanelen
Denk je erover om zonnepanelen aan te schaffen? Wat er ook gebeurt met de afbouw van de salderingsregeling, het is en blijft een winstgevend idee.
Doe een gratis dakscan op onze website of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Het team van BC-Zonnepanelen staat je altijd opgewekt te woord!