Salderen van zonnepanelen in 2023: nieuwe regels?

Inhoudsopgave

Salderen van zonnepanelen in 2023: nieuwe regels?

  1. Wat is salderen?
  2. Wat verandert er in 2023 met het salderen van zonnepanelen?
  3. Verdien je nog wel met zonnepanelen?
  4. Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?
  5. Hoeveel verdien je met 18 zonnepanelen?  
  6. Wat is het invoedtarief bij salderen?
  7. Investeren in duurzame opslag
  8. BC-Zonnepanelen helpt de toekomst te verduurzamen

Wil je zonnepanelen kopen, dan wil je ook alles weten over salderen. Of misschien heb je ze al gekocht en ben je benieuwd hoe het salderen in 2023 verandert. Want de salderingsregeling zoals we die nu kennen, wordt over een paar jaar geleidelijk afgebouwd.

Hoe, wanneer, waarom en of het nog financieel interessant is om in zonnepanelen te investeren, lees je in: Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat

Belangrijkste punten in dit artikel:

       Salderen betekent dat je een bedrag van je energierekening krijgt terugbetaald – hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je elektriciteit.

       In 2023 kun je nog steeds salderen. De volle 100%. Ook in het jaar 2024. Hoewel de plannen eerst waren om vanaf 2023 af te bouwen, heeft de overheid dat nu twee jaar uitgesteld. Vanaf 2025 komen er dus hoogstwaarschijnlijk wat veranderingen.

       Het wordt vanaf 2025, wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd, aantrekkelijker om in een thuisaccu te investeren. 

Salderen van zonnepanelen in 2023: nieuwe regels?

Wat is salderen?

Salderen betekent dat je een bedrag van je energierekening krijgt terugbetaald – hetzelfde tarief als dat je betaalt voor je elektriciteit. Daarnaast krijg je een tarief als je stroom teruglevertaan het net. Dit gebeurt als je meer stroom hebt opgewekt dan je zelf gebruikt. Je exporteert dus meer stroom naar het openbare elektriciteitsnet dan je importeert.

Het tarief ligt daar wel wat lager voor (tussen de 0,03 tot 0,12 per kWh), maar dat is alsnog financieel gezien erg aantrekkelijk.

Daardoor is het een goed idee om zonnepanelen te kopen; de salderingsregeling kan je energierekening aanzienlijk verlagen.

Met de dakscan van BC-Zonnepanelen ontdek je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je kunt besparen.

Lees ook: Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Wat verandert er in 2023 met het salderen van zonnepanelen?

In 2023 kun je nog steeds salderen. De volle 100%. Ook in het jaar 2024. Hoewel de plannen eerst waren om vanaf 2023 af te bouwen, heeft de overheid dat nu twee jaar uitgesteld. Vanaf 2025 komen er dus hoogstwaarschijnlijk wat veranderingen.

Het plan was om de salderingsregeling zoals we die nu kennen, vanaf 2023 geleidelijk af te bouwen met elk jaar 9% minder salderen).

Dat is nu aangepast naar 2025. En met andere percentages.

Dit is wat er veranderd is in de te salderen percentages:

 

Salderen van zonnepanelen in 2023: nieuwe regels?

Verdien je nog wel met zonnepanelen?

 Absoluut! Je blijft verdienen aan de energie die je opwekt. Ten eerste verlagen zonnepanelen natuurlijk je energierekeningen.

En ten tweede krijg je rond de 0,04 tot 0,08 per kWh voor de opgewekte stroom die niet kan worden gesaldeerd. Dit is dus het percentage wat je per jaar niet meer mag salderen.

Omdat je vanaf 2025 minder geld krijgt voor de elektriciteit die je teruglevert aan het net, kun je dus beter je eigen stroom slim gebruiken. 

       Aangezien het tarief lager is voor het teveel aan opgewekte stroom dan het tarief dat je zelf verbruikt, kun je beter je stroom zelf gebruiken.

       Gebruik bijvoorbeeld meer stroom overdag dan s nachts.

       Als je je wasmachine of laadpaal overdag gebruikt, bespaar je zon 52 cent per kWh (uitgaande van een energietarief van 52 cent per kWh, inclusief belastingen).

Ook is belangrijk om te kijken wat de prijs van stroom gaat worden in de komende jaren. Deze is namelijk flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden: hij is verdubbeld van 22 cent naar 52 cent per kWh (inclusief belastingen).

Het is dus alleen maar aantrekkelijker geworden om energie op te wekken met zonnepanelen. Als de prijzen weer zouden dalen, dan zouden de financiële voordelen van zonne-energie op korte termijn veel groter zijn dan de twee jaar uitstel van de salderingsregeling.

Lees ook: Zonnepanelen huren of kopen: wat is beter?

 

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

De salderingsregeling is in het leven geroepen om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren bij particulieren. Maar zonnepanelen zijn zo populair geworden en zoveel efficiënter, dat de overheid andere verduurzamingsmaatregelen gaat inzetten.

Zonnepanelen zijn namelijk zonder salderingsregeling ook al winstgevend. Het duurt slechts 5-8 jaar voordat zonnepanelen zichzelf hebben terugverdiend. Die periode wordt steeds korter omdat zonnepanelen steeds voordeliger en efficiënter worden.

Ter vergelijking: in 2009 was de terugverdientijd van zonnepanelen nog 25 jaar!

Wat als de salderingsregeling stopt?

Stel we leven in 2026 en je mag 100-64 = 36% van je opgewekte energie niet salderen. Dan krijg je over die 36% dus alsnog 0,04 tot 0,08 per kWh. Hoeveel dat bedrag precies is, hangt af van jouw energieleverancier.

Vanaf 2031 mag je niets meer salderen, maar krijg je de vergoeding van 0,04 tot 0,08 per kWh over de volle 100% van de energie die je teruglevert.

 

Hoeveel verdien je met 18 zonnepanelen?

Met 18 zonnepanelen ben je natuurlijk veel productiever dan met 10 panelen. Dit is goed voor het milieu, omdat je hiermee minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Je bespaart er zon 2.800 kilo CO2 mee per jaar.

Alleen is de terugverdientijd wat langer bij 18 panelen. Het duurt ongeveer 9 jaar in plaats van 7,5 bij 10 panelen. Maar dit is alsnog een redelijke tijd en wordt waarschijnlijk alleen maar korter naarmate de panelen efficiënter en goedkoper worden.

Hoewel veel mensen zonnepanelen kopen wegens financiële redenen, worden duurzaamheid en bewust leven steeds belangrijker.

Steeds meer Nederlanders kijken daarom niet alleen naar de financiële voordelen van zonnepanelen, maar willen graag bijdragen aan de duurzame energietransitie – en hoe sneller, hoe beter!

 

Wat is het invoedtarief bij salderen?

Bij salderen heb je te maken met een plafond: tot een bepaalde hoeveelheid mag je salderen. Over de kWh daarna ontvang je een lager tarief. Dat is tot 2031 het geval.

De nieuwe regeling (vanaf 2031) werkt anders. Het heeft geen plafond en je moet wel overheidsheffingen (btw) betalen voor de energie die je verbruikt van het net. Daartegenover staat dat je een invoedtarief krijgt voor de energie die je aan het net teruglevert.

Omdat er geen plafond meer is, maakt het ook niet uit hoeveel je verbruikt. Alle energie die je met je zonnepanelen opwekt, levert dan geld op.

Een voorbeeld. Stel we gaan uit van een prijs van 50 cent (inclusief btw) voor stroom van het net. Je gebruikt 2.000 kilowattuur van het net, maar levert 3.000 kilowattuur aan het net terug. Je betaalt btw over de 2.000 kilowattuur, maar je krijgt het invoedtarief over de 3.000 kilowattuur.

Het wordt dan nog aantrekkelijker om te investeren in zonnepanelen én in een thuisaccu. Met een thuisaccu kun je namelijk meer terugleveren, zodat je meer geld verdient.

 

Investeren in duurzame opslag

Om te voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt, is er de laatste jaren hard gewerkt om thuisaccus beter beschikbaar te maken voor particulieren.

Ook op politiek gebied. Het doel van de ChristenUnie bijvoorbeeld is om de komende drie jaar 100.000 huishoudens te voorzien van een thuisaccu. Daarom ondersteunt de partij een voorstel om 30% van de aanschaf te subsidiëren. Dat is fijn want een thuisaccu is een flinke investering. Voor een goede thuisaccu betaal je al gauw zon 10.000 euro.

Hoewel deze regeling een goed idee lijkt op het eerste gezicht, is hij ook een beetje omstreden – in die zin dat het niet zeker is of thuisaccus in Nederland nu echt beter voor het milieu zijn. Er komt namelijk veel CO2-uitstoot bij het produceren van die accus vrij. Meer dan wat we kunnen besparen met zonnepanelen in een vaak bewolkt Nederland.

Wie weet verbetert dit nog in de toekomst. Wanneer de salderingsregeling vervalt, zullen in elk geval meer huishoudens interesse hebben in het aanschaffen van een thuisaccu. Met name als het subsidieplan van 30% wordt goedgekeurd.

 

BC-Zonnepanelen helpt de toekomst te verduurzamen

Samengevat kun je jouw opgewekte zonne-energie sowieso nog tot 2025 voor de volle 100% salderen (weliswaar met plafond). Wanneer de salderingsregeling wegvalt, wordt het aantrekkelijker om te investeren in een thuisaccu. Maar hoe dan ook blijven zonnepanelen rendabel. Ook in Nederland.

Heb jij nog geen zonnepanelen? En wil je meer informatie? Doe de dakscan om te zien hoeveel jij kunt besparen of neem contact op met ons.

BC-Zonnepanelen installeert zonnepanelen in omgeving Nieuwerkerk aan den IJssel en alle omringende gemeenten in een straal van 40 kilometer.

Bel ons op 085-4444300 (bereikbaar tijdens kantooruren) of vul het contactformulier in, dan nemen we binnen één werkdag contact met je op.