Top 5 problemen met zonnepanelen oplossen

Inhoudsopgave

  1. Top 5 problemen met zonnepanelen + oplossingen
  2. De omvormer moet worden vervangen
  3. Hotspots op de panelen
  4. Microscheurtjes op de zonnepanelen
  5. Oxidatie en/of interne corrosie
  6. Lekken van energie
  7. Waar kunnen zonnepanelen niet tegen?
  8. Vuil, puin, bladeren
  9. Waterschade en hagel
  10. Laat je zonnepanelen door BC-Zonnepanelen installeren

In dit artikel helpen we je de top 5 problemen met zonnepanelen oplossen én leggen we je uit wat je kunt doen om die problemen te voorkomen in de toekomst.

Denk je erover om te investeren in zonnepanelen? Doen! Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee en geven over het algemeen zeer weinig problemen.

In Nederland gaan steeds meer particulieren over op zonne-energie. Het is, zeker in de huidige economische situatie, de perfecte oplossing om je energierekening omlaag te brengen.

Vraag je je af hoe snel je jouw investering hebt terugverdiend? Of heb je vragen over de werking van zonnepanelen? Wat je vraag ook is, de experts van BC-Zonnepanelen staan voor je klaar.

Doe direct onze gratis dakscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen op je energierekening!

Belangrijkste punten in dit artikel:

  • De top 5 problemen met zonnepanelen bestaat uit: omvormer die moet worden vervangen, hotspots op de panelen, microscheurtjes, oxidatie en het lekken van energie.
  • Dingen die schade kunnen veroorzaken aan zonnepanelen zijn: vuil, puin, (extreme) hagel en waterschade. Als panelen te dicht bij de nok van je dak liggen, kan dat problemen opleveren tijdens een storm.
  • Het is belangrijk om je zonnepanelen bij betrouwbare bedrijven te kopen of laten installeren. Dat bespaart op lange termijn kosten.

Lees ook: Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Top 5 problemen met zonnepanelen + oplossingen

1. De omvormer moet worden vervangen

Hoewel zonnepanelen rond de 25 jaar meegaan, is dat niet zo voor de omvormer. En je kunt geen zonnepanelen hebben zonder omvormer; deze zet namelijk de door zonnepanelen geproduceerde energie (DC gelijkstroom) om in wisselstroom (AC). Anders kun je de energie niet gebruiken in huis.

De gemiddelde omvormer gaat zo’n 7-15 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit en de fabrikant.

De oplossing

Soms is het mogelijk om de omvormer te laten repareren, zodat je hem nog niet hoeft te vervangen. Bel daarvoor de monteur en lees goed de voorwaarden van de fabrikant door, zodat je weet of je nog garantie hebt of niet.

Moet je de omvormer toch vervangen? Dan kan dat tussen de 500-2000 euro kosten. Een groot verschil, maar wij raden aan om niet voor de goedkoopste oplossing te gaan. Hoe beter de kwaliteit, hoe groter de kans is dat de omvormer veel langer meegaat. Zo bespaar je uiteindelijk toch nog op de kosten.

Zonnepanelen prijs berekenen met dakscan BC-Zonnepanelen (1)

2. Hotspots op de panelen

Hotspots zijn plekken op de panelen waar het te heet is doordat er zich te veel stroom verzamelt. De oorzaak daarvan is te vinden bij de celverbindingen op de zonnepanelen. Tijdens de productie kan het gebeuren dat de cellen niet goed aan elkaar zijn gelast.

Daardoor ontstaat er een versmalde doorgang (‘bottleneck’), waardoor de energie niet vrij kan stromen. Het hoopt zich op en creëert een hotspot, die je kunt herkennen aan kleine stippen op het paneel.

Gevolgen daarvan kunnen zijn:

  • Minder efficiënte zonnepanelen, dus een lager rendement
  • Kans op het binnendringen van vocht met kans op oxidatie
  • Kortsluiting
  • Defecte panelen en vermindering van de levensduur
  • Kans op het in brand vliegen van het paneel

De oplossing

Meestal moeten zonnepanelen met hotspots in zijn geheel worden vervangen.

De oplossing om dit probleem te voorkomen: kies altijd voor betrouwbare bedrijven. Investeer liever iets meer in zonnepanelen van goede kwaliteit, zodat je achteraf niet met je handen in het haar zit als ze kapot gaan.

BC-Zonnepanelen werkt uitsluitend met producten van betrouwbare leveranciers. Heb je hierover vragen? Neem contact met ons op.

Top 5 problemen met zonnepanelen oplossen

3. Microscheurtjes op de zonnepanelen

Nummer 3 in de top 5 problemen met zonnepanelen is: microscheurtjes. Deze komen vaker voor bij zonnepanelen van slechte kwaliteit. Het kan veroorzaakt worden door een fout tijdens de productie van een zonnepaneel, tijdens de verzending (slechte verpakking of gehaast laden bij het vervoer) of tijdens de installatie van de zonnepanelen.

Mede vanwege dat laatste (installatie) is het enorm belangrijk om te kiezen voor betrouwbare installateurs.

Gevolgen van microscheurtjes kunnen zijn:

  • Een lager rendement, omdat microscheurtjes de prestaties met 2-3% doen dalen
  • Een kortere levensduur van het paneel

De oplossing

Heb je microscheurtjes in een of meerdere van je zonnepanelen? Dan is de kans groot dat je het gehele paneel moet vervangen. Wederom een reden om te kiezen voor een betrouwbaar bedrijf.

4. Oxidatie en/of interne corrosie

Voor zonnepanelen wordt EVA-folie gebruikt. EVA staat voor Ethylene-vinyl acetate. Bij een slechte kwaliteit van EVA of een slecht onderhouden opslag (van de cellen of de afgewerkte zonnepanelen) kan je zonnepaneel geel of bruin worden.

Het defecte EVA-folie kan leiden tot vocht in het paneel, waardoor oxidatie kan optreden.

Een ander gevolg van vocht is interne corrosie. Daarom moeten producenten er altijd voor zorgen dat zonnepanelen lucht- en waterdicht zijn. Als er een probleem is tijdens het lamineren of als het proces te kort is, dan kan dit leiden tot vocht in de panelen.

De oplossing

In beide gevallen, oxidatie en interne corrosie, brengt je zonnepaneel minder energie op. Het is dan raadzaam om het paneel te vervangen.

Zorg ervoor dat je zonnepanelen aanschaft met een hoge kwaliteit EVA-folie. En werk uiteraard alleen samen met betrouwbare bedrijven.

5. Lekken van energie

Heel soms ontstaat er een lek in het zonnepaneel. De stroom van het zonnepaneel loopt via kabels naar de omvormer. Het is daarvoor belangrijk om dubbel geïsoleerde panelen te hebben en kabels die sterk genoeg zijn.

Is dat niet het geval, dan kan er een lek ontstaan. Vaak komt dit door het metalen frame van de panelen. Gevolg hiervan? Een verminderd rendement van je zonnepanelen.

De oplossing

Laat het montageframe door een betrouwbare installateur aarden. Dit is eveneens verplicht sinds 2017.

Top 5 problemen met zonnepanelen oplossen lekken van energie

Waar kunnen zonnepanelen niet tegen?

Om deze top 5 problemen met zonnepanelen te voorkomen, helpt het om te weten waar zonnepanelen niet tegen kunnen.

Dit zijn enkele dingen waar je panelen (en jij) niet blij van worden:

  • Panelen die te dicht bij de rand of nok van je dak liggen. Als het stormt, kan dat problemen geven.
  • Schaduw van bomen of andere obstakels (andere gebouwen) die op de panelen valt. Dat vermindert je rendement.
  • Schade van vogels, puin, en stenen.
  • Waterschade en hagel

Hieronder gaan we wat dieper in op deze laatste twee.

Vuil, puin, bladeren

Zonnepanelen zijn gemaakt om buiten geplaatst te worden. Toch kan zelfs de ophoping van het kleinste puin, zoals takjes, bladeren of vuil, kleine microkrassen veroorzaken op je zonnepanelen.

Deze krassen kunnen de energieopbrengst van je panelen ernstig verlagen. Ze verhinderen dat zonlicht rechtstreeks op de cellen schijnt, en dat vermindert de hoeveelheid zonne-energie die elk paneel kan absorberen.

Hoe zwaarder het puin, hoe meer potentiële schade. Zware takken kunnen panelen bijvoorbeeld volledig afbreken.

De oplossing

De meest logische oplossing is ervoor te zorgen dat er geen bomen direct boven je zonnepanelen staan. Ook niet dichtbij in de buurt.

Aangezien dat niet altijd even makkelijk is, raden we aan om de bomen rond jouw huis goed te onderhouden. Of zelfs de buren te vragen of ze hun bomen bij kunnen snoeien.

Wat de ophoping van puin betreft, kun je je zonnepanelen zeker één keer in het jaar handmatig met een microvezeldoek en een tuinslang (of een emmer water) schoonmaken. Dit doe je zo voorzichtig mogelijk, om andere krassen te voorkomen.

Eventueel kun je dit ook laten doen.

Top 5 problemen met zonnepanelen oplossen regen op zonnepanelen

Waterschade en hagel

In de winter hagelt het soms. Daar kun je vrij weinig tegen doen. Maar grote hagelstenen kunnen wel veel schade veroorzaken. Gelukkig zijn er methoden om ernstige schade te voorkomen. Handig als je weet dat er een hagelbui op komst is.

Bescherm je zonnepanelen bijvoorbeeld met beschermhoezen. Deze dien je na de hagelbui er wel weer af te halen, anders dan leveren je panelen minder rendement op.

Een andere tip is om kleinere (maar meer) zonnepanelen te laten installeren in plaats van grotere (en minder). Deze kosten minder om afzonderlijk te vervangen dan grotere panelen.

Tot slot kan waterschade door verslechterde of oude afdichtingen een ander probleem vormen.

Dit is vergelijkbaar met isolatie- of afdichtingsproblemen bij ramen. Naarmate het afdichtingsmiddel ouder wordt, wordt het minder effectief en kan er water doorheen lekken. Dit kan leiden tot kortsluiting en kan de onderdelen van je zonnepanelen aantasten.

Zorg er dus nogmaals voor dat je werkt met erkende installateurs, die weten wat ze doen!

Laat je zonnepanelen door BC-Zonnepanelen installeren

BC-Zonnepanelen is expert op het gebied van zonne-energie. Ons team installeert zonnepanelen in een omgeving van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Wil je meer weten over zonnepanelen? Doe een gratis dakscan op onze website, of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag verder!