Op de meeste dagen en in de meeste situaties is het voor ons geen probleem om zonnepanelen te plaatsen. Maar er zijn weersomstandigheden en situaties waarin we dit niet kunnen doen. Denk aan onweer, harde wind, sneeuw en ijzel, hevige regenval, extreem lage of extreem hoge temperaturen.
In dit artikel leggen we je uit wat voor risico’s deze omstandigheden met zich meebrengen en waarom we de installatie op die momenten niet kunnen uitvoeren.
Zonnepanelen installeren als het waait
Februari laat meestal onstuimig weer zien in Nederland, maar februari 2022 was bijzonder ernstig. Drie stormen, genaamd Dudley, Eunice en Franklin, hebben in ons land ruim een half miljard aan schade veroorzaakt.
Het spreekt voor zich dat in dit soort omstandigheden niemand het dak op gaat/mag gaan.
Gelukkig komen dit soort stormen niet heel regelmatig voor. Maar zodra de windkracht boven de 5 komt, wordt het voor dakwerkers gevaarlijk. Op hoogte is de wind namelijk veel sterker dan op de grond.
Een zonnepaneel is groot en relatief licht, waardoor de wind makkelijk het paneel de lucht in kan sturen – en de installateur van het dak stoot. We gebruiken uiteraard altijd goede valbeveiliging, maar je kunt je voorstellen dat windkracht 6 toch net iets te risicovol is.
Dit wordt ondersteund door de arbocatalogus (doelvoorschriften van de overheid voor gezond en veilig werken), die adviseert om niet op hoogte te werken bij windkracht 6, regen, zware vorst of onweer.
Zware wind kan niet alleen iemand van het dak gooien, maar ook:
- Materiaal en voorwerpen wegblazen of tegen iemand aan blazen.
- Schade veroorzaken aan gebouwen.
- Kabels en ankerpunten vernielen door rondvliegend puin.
- Schoksystemen activeren.

Zonnepanelen installeren in een hittegolf
Het liefst installeren wij zonnepanelen op zonnige, droge dagen met een graadje of 20 en een licht briesje. Maar we hebben helaas geen magisch apparaat om het weer te beïnvloeden.
Dus ook al zou er een licht briesje staan, of helemaal geen wind, als het te warm is, dan verzetten we de installatie naar een koelere dag of een koeler (vroeger) tijdstip. Er kan dan wel voorbereidend werk gedaan worden, maar dakwerk rond de 40 graden is geen goed idee.
Waarom niet?
- Omdat op hoogte tijdens zonnige dagen de temperatuur nog warmer is, zeker als het dak een donker oppervlak heeft. Boven de 40 graden is het niet mens-vriendelijk meer.
- Te lange blootstelling aan hitte kan tot zonnesteken, hartfalen en andere gevaarlijke situaties leiden.
- Bij hete temperaturen wordt de dakbedekking zacht, waardoor de kans op uitglijden Bovendien is het risico op het beschadigen van het dak groter.

Zonnepanelen installeren in de regen
Dat ligt eraan. Sommige dingen kunnen in de regen worden gedaan, zoals het installeren van de omvormer in huis, het voorbereiden van de bekabeling en het gereedmaken van alle onderdelen.
Als op dezelfde dag nog de zon tevoorschijn komt, dan kunnen we de rest van de installatie uitvoeren. De installatie neemt niet al te veel tijd in beslag, dus meestal kunnen we het nog op dezelfde dag afmaken.
Regent het heel de dag? Dan moeten we waarschijnlijk de installatie verzetten. Er zijn namelijk grote risico’s bij het installeren van zonnepanelen tijdens een regenbui:
- Elektriciteit en water gaan nu eenmaal niet zo goed samen. We gaan onze installateurs daarom niet blootstellen aan een risico op elektrocutie.
- Gladde daken door regen kunnen tot ernstig letsel leiden. Het risico op uitglijden tijdens regenachtig weer is gewoon te groot.
- Dit is niet zozeer een veiligheidsrisico, maar wel een risico voor de huiseigenaar: bij het verplaatsen van dakpannen tijdens regen, kunnen er lekkages in huis Om dat te voorkomen, vindt de installatie tijdens zware regen ook niet plaats.

Zonnepanelen installeren in de winter
We plaatsen zonnepanelen in de winter. Alleen niet op de dagen wanneer het ernstig vriest of de gevoelstemperatuur kouder is dan -6 graden. Op hoogte is in de winter de temperatuur nog kouder dan op de grond. Onze installateurs dragen handschoenen in de winter, maar er is een punt waarop die handschoenen niet meer werken.
Daarnaast is de kans op uitglijden bij vorst erg groot. Eén verkeerde stap kan leiden tot ernstige ongelukken. Zelfs op een vlakke ondergrond is het wanneer het vriest makkelijk om uit te glijden, laat staan op een (schuin) dak.
Een dakoppervlak van kunststof of metaal kan nog gladder zijn als er neerslag op valt. Zelfs als het dak zo is gebouwd dat het water er gemakkelijk afloopt. Er kunnen namelijk putten in het dak zitten, die ontstaan doordat mensen soms op het dak lopen (huiseigenaren of werklieden). Hierin hoopt zich water, sneeuw of ijs op.
We beoordelen wel altijd eerst de situatie. Is het dak veilig genoeg om op te werken? Is er geen sprake van ernstige nachtvorst die tot gevaarlijke situaties kan leiden? Dan komen we alsnog de zonnepanelen installeren.
Is het te gevaarlijk? Dan verzetten we de afspraak. Onze werknemers zijn bovendien niet verplicht om het dak op te gaan bij een gevoelstemperatuur van -6 graden of lager.
Vragen over een installatie?
Wil je meer informatie over een installatie, een afspraak of over materiaal? Neem contact met ons op via 085-4444300 of vul ons contactformulier in, dan nemen we binnen een werkdag contact met je op.