Wat is een warmtepomp? Kosten, voordelen en installatie

Warmtepompen worden steeds populairder in Nederland. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk? En welke
soort warmtepomp is geschikt voor jouw woning of bedrijfspand? Op deze pagina lees je alles over warmtepompen: de kosten, voordelen én installatie! 

Lees ook: Salderen van zonnepanelen in 2023: nieuwe regels?

Belangrijkste punten in dit artikel:

Een warmtepomp werkt door middel van een natuurlijk proces: het pomptwarmte uit de grond, het water of de lucht naar binnen toe.

Warmtepompen zijn ook interessant voor huizen die niet over zonnepanelen beschikken.

 • Een warmtepomp verlaagt je CO2-uitstoot met maar liefst 80% ten opzichte van aardgas.
 • Er zijn luchtwarmtepompen en grondwarmtepompen. Welke beter is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.
 • Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verstrekt verschillende subsidies voor warmtepompen.
 • Wil je meer advies? BC-Zonnepanelen vertelt je graag meer over warmtepompen en zonnepanelen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzame en energiezuinige manier om je woning of bedrijfspand te verwarmen. Een warmtepomp werkt door middel van een natuurlijk proces: het pomptwarmte uit de grond, het water of de lucht naar binnen toe.

Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar in feite is het simpel: de warmte wordt gebruikt om je huis of pand te verwarmen, en je warmtepomp draait op (rest)warmte of duurzame energie, zoals zonnepanelen.

Is een warmtepomp interessant zonder zonnepanelen?

Warmtepompen zijn ook interessant voor huizen die niet over zonnepanelen beschikken. In dit geval is een warmtepomp de enige manier om duurzaam te verwarmen met hernieuwbare energie.

Het rendement van een warmtepomp hangt sterk af van de temperatuur: hoe kouder het buiten is, hoe meer elektriciteit er nodig is om de warmte binnenshuis op peil te houden. Daarom is het aan te raden om een warmtepomp te combineren met een HR-ketel (hoge rendement) of een pelletkachel.

Op die manier wordt de warmte die door de warmtepomp wordt opgewekt, optimaal benut en is er minder
elektriciteit nodig voor de verwarming. Zonder zonnepanelen levert een warmtepomp ongeveer 400 euro per jaar op. Met zonnepanelen kan dit oplopen tot wel 1400 euro per jaar.

Wil je liever wel zonnepanelen? Met de dakscan van BC-Zonnepanelen kun je zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je kunt besparen.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Warmtepompen zijn een energiezuinige manier om warmte op te wekken, maar ze zijn ook duurder dan traditionele verwarmingssystemen.

Het installeren van een warmtepomp kost gemiddeld ongeveer 2000,-. Dit is inclusief montage en btw. Er zijn warmtepompen die je kunt huren, maar dit is vaak niet zo interessant vanwege de hoge prijs per maand.

Een warmtepomp kan een goede investering zijn voor huishoudens met hoge warmwaterbehoefte of voor huishoudens die willen besparen op hun energiekosten.

De aanschafkosten van een warmtepomp liggen gemiddeld tussen de 4000,- en 15.000,-. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, het vermogen dat je nodig hebt, de grootte van je huis én of je al zonnepanelen hebt.

Daarnaast zijn er ook onderhoudskosten: een warmtepomp heeft ongeveer één keer per jaar een servicebeurt nodig. Dit kost je ongeveer 200,- per jaar.

De totale kosten van een warmtepomp zijn dus afhankelijk van verschillende factoren, maar uiteindelijk ben je met een warmtepomp aanzienlijk goedkoper uit dan wanneer je gebruikmaakt van aardgas of andere fossiele brandstoffen.

Wat is een warmtepomp Kosten, voordelen en installatie BC-Zonnepanelen

Voor- en nadelen van warmtepompen

Als je een warmtepomp wilt kopen, is het belangrijk om de kosten van de warmtepomp en de installatie ervan
inclusief voor- en nadelen af te wegen.

Naast dat je met een warmtepomp geld bespaart, is het ook nog eens beter voor het milieu. Een warmtepomp draait op duurzame energie, zoals zonnepanelen of aardwarmte, en maakt dus geen gebruik van fossiele brandstoffen.

Bovendien vermindert een warmtepomp je CO2-uitstoot met maar liefst 80% ten opzichte van aardgas. 

Voordelen van een warmtepomp 

Er zijn veel warmtepompen op de markt, waaronder luchtwarmtepompen en grondwarmtepompen. Kies dus de
warmtepomp die het beste bij jouw huis en situatie past. Een warmtepomp is niet voor iedereen geschikt. Er zijn wel een aantal voordelen.

Voordelen:

 • Je bent minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.
 • Warmte wordt efficiënter gebruikt.
 • In combinatie met zonnepanelen is het een duurzame oplossing.
 • Een warmtepomp is relatief stil.
 • Efficiënte prestaties van 300-400%.
 • Luchtwarmtepompen kunnen koelen tijdens de warmere maanden.
 • Vereisen zeer weinig onderhoud tijdens hun levensduur.
 • Luchtwarmtepompen kunnen warmte opwekken bij temperaturen tot -25°C.
 • Bij grondwarmtepompen: ondergrondse temperaturen blijven het hele jaar door constant (10°C tot
  15°C).
 • Kleinere ecologische voetafdruk.
 • Potentieel lagere energierekeningen.
 • Kan de waarde van je woning verhogen.
 • Veel veiliger dan gas- en olieketels omdat er geen brandstof wordt verbrand.

Er zijn meer voordelen aan het verwarmen van je huis met hernieuwbare energiebronnen, maar deze zijn afhankelijk van het type systeem dat je laat installeren.

Nadelen van een warmtepomp

Nadelen:

 • Een warmtepomp kost in aanschaf meer geld dan een traditionele cv-ketel.
 • Het rendement van een warmtepomp is afhankelijk van de temperatuur. Bij lage temperaturen (buiten) kan het rendement omlaaggaan.
 • Je hebt iets meer onderhoud nodig aan een warmtepomp, bijvoorbeeld door het laten schoonmaken van de filter.
 • Niet alle huizen zijn geschikt voor een warmtepomp. Bij een oud huis of huis met veel isolatieproblemen is de warmtepomp minder effectief. 

Wanneer je besluit om een warmtepomp aan te schaffen, is het belangrijk dat je dit laat doen door een erkende installateur. Een warmtepomp wordt namelijk gezien als complexe techniek en moet daarom goed geïnstalleerd worden.

Daarnaast kun je dan ook gebruik maken van subsidiesHet RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) verstrekt verschillende subsidies op het gebied van duurzame energie. 

Wat zijn hybride warmtepompen?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die werkt in combinatie met een cv-ketel. De cv-ketel wordt dan ingezet als back-up, bijvoorbeeld als het extra koud is buiten. De warmtepomp wordt dan automatisch uitgeschakeld en de cv-ketel gaat aan.

Op die manier ben je dus altijd verzekerd van warmte in huis, ook als het echt heel koud is buiten.

Wat is een warmtepompboiler?

In plaats van elektriciteit of gas te gebruiken om warmte op te wekken, maakt een warmtepompboiler gebruik van de warmte die al aanwezig is in de lucht of bodem.

Dit type boiler is ideaal voor huishoudens met hoge warmwaterbehoefte, omdat het sneller kan opwarmen dan traditionele boilers. Een warmtepompboiler is ook onderhoudsvriendelijker dan een traditionele boiler, omdat er geen brandstoffen of filters hoeven te worden vervangen.

Zonneboilers vs. lucht- en grondwarmtepompen: wat is beter?

We leggen nu drie verschillende, duurzame systemen uit om je woning te verwarmen. Welke beter is,
ligt echt aan jouw persoonlijke situatie.

Wil je meer advies? Neem dan contact op met de experts van BC-Zonnepanelen.

Zonneboilers

Zonneboilers werken door zonnepanelen op het dak. De warmte van de zon verwarmt een vloeistof in de
collectoren. Deze vloeistof wordt vervolgens rondgepompt in een centraal verwarmingssysteem of in een dompelaar in een warmwaterboiler die het water in huis verwarmt.

Luchtwarmtepompen

Luchtwarmtepompen bestaan uit een ventilator (die buiten wordt geplaatst) die de buitenlucht aanzuigt. Deze lucht wordt vervolgens verder verwarmd door een warmtewisselaar. Luchtwarmtepompen zijn verkrijgbaar als lucht/water- of lucht/lucht-systemen.

Een lucht/water-warmtepomp produceert warm water voor een centraal verwarmingssysteem en een warmwateropslag. Lucht/lucht-warmtepompen zijn vergelijkbaar met airconditioning, waarbij warme lucht door het huis wordt gecirculeerd via ventilatoren. Ze kunnen je huis zelfs afkoelen tijdens de zomer.

Grondwarmtepompen

In plaats van warmte uit de lucht te halen, halen grondwarmtepompen warmte uit de grond, waar de temperatuur het hele jaar door constant 10°C tot 15°C is. Om deze warmte te verzamelen, moet in een tuin een ondergronds leidingnet worden aangelegd. Dit kan horizontaal (vereist meer ruimte) of verticaal.

Door de ondergrondse leidingen circuleert een koelvloeistof die wordt opgewarmd door de ondergrondse temperaturen. De vloeistof reist vervolgens rond naar de warmtewisselaar waar hij verder wordt verwarmd voordat hij het centrale verwarmingssysteem verwarmt.

Hoe installeer je een warmtepompboiler?

De installatie van een warmtepomp is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je dit laat doen door een erkende en gediplomeerde monteur.

De monteur zal ervoor zorgen dat de warmtepomp aansluit op je bestaande cv-ketel, zodat deze kan blijven functioneren als back-up.

Daarnaast moet er ook een extra leiding getrokken worden van de warmtepomp naar de boiler. Dit is een klus die je dus het beste aan een professional kan overlaten.

Wat is een warmtepomp Kosten, voordelen en installatie BC-Zonnepanelen

Laat je warmtepomp installeren door een erkend bedrijf

Warmtepompen zijn duurzaam, energiezuinig én goed voor je portemonnee. Wil jij ook graag overstappen op een warmtepomp? Neem dan contact op met onze monteurs: wij helpen je graag verder.

Bel ons op 085-4444300 (bereikbaar tijdens kantooruren) of vul het onderstaande contactformulier in, dan nemen we binnen één werkdag contact met je op.

Doe een aanvraag!