Inhoudsopgave
- Zonnepanelen huren of kopen: waar kies jij voor?
- Voordelen van het huren van zonnepanelen
- Nadelen van het huren van zonnepanelen
- Voordelen van het kopen van zonnepanelen
- Nadelen van het kopen van zonnepanelen
- BC-Zonnepanelen installeert jouw zonnepanelen
Zonnepanelen huren of kopen? Wat is de juiste beslissing? Dat ligt volledig aan jouw financiële situatie en woonsituatie. In dit artikel bespreken we daarom de voordelen en nadelen van zowel kopen als huren, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.
Lees ook: Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat
Belangrijkste punten in dit artikel:
- Met de dakscan van BC-Zonnepanelen ontdek je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je kunt besparen.
- Een groot voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je geen hoog startbedrag hoeft te betalen. Daarentegen moet je bij het kopen van zonnepanelen rekening houden met een initiële investering van 4000-6000 euro voor een gemiddeld huishouden.
- Hoewel onderhoud wordt geregeld door de aanbieder van wie je zonnepanelen huurt, worden kosten door problemen met apparatuur vaak gedekt door de garantie op de panelen. Dit geldt hetzelfde voor eigenaren van zonnepanelen. Onderhoudskosten is dus niet echt een groot voordeel bij het huren van zonnepanelen.
- Als je zonnepanelen huurt, heb je geen recht op btw-teruggave. Dit is een van de vele factoren die het huren van zonnepanelen uiteindelijk duurder dan het kopen van zonnepanelen.
- Ben jij er klaar voor om zonnepanelen aan te schaffen? BC-Zonnepanelen installeert zonnepanelen in een straal van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Zonnepanelen huren of kopen: waar kies jij voor?
Wil je geld besparen op je energierekening of milieuvriendelijker leven? Dan is zonne-energie een topkeuze. Je kunt zonnepanelen huren of kopen, dat is volledig aan jou.
Heb je al uitgerekend hoeveel zonnepanelen je nodig hebt? Zo niet, doe dan eerst onze dakscan. Je ziet daarmee direct hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat je daarmee kunt besparen op je energierekening.
Met zonnepanelen bespaar je energie(kosten). Hoeveel je bespaart, hangt echter af van jouw elektriciteitsverbruik, het tarief dat je leverancier rekent en het aantal zonnepanelen dat je hebt gekocht of huurt.
Voordelen van het huren van zonnepanelen
1. Lagere startkosten
Een groot voordeel van het huren van zonnepanelen is dat de initiële kosten lager liggen. Je kunt immers per maand betalen, in plaats van dat je direct een groot bedrag moet betalen als je zonnepanelen koopt. Dit bedrag ligt voor een installatie van 11 zonnepanelen bijvoorbeeld rond de 4000 euro.
2. Onderhoud is geregeld
Meestal is het bedrijf waarvan je de zonnepanelen huurt, ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de panelen en van de omvormer. Onderhoudskosten zitten daarom inbegrepen in de huurprijs. Controleer wel van tevoren of het bedrijf wel echt alle onderhoud en reparaties verzorgt.
Aan de andere kant worden problemen met apparatuur vaak gedekt door de garantie. Dit valt dus niet onder onderhoud. Als je zonnepanelen koopt, dan werkt dat hetzelfde. In geval van schade door weersomstandigheden, vergoedt je woonverzekering dat mogelijk.
Daarom moet je ook je verzekeraar op de hoogte stellen, of je nu hebt gekozen voor zonnepanelen huren of kopen. Zonnepanelen op daken worden doorgaans zonder extra kosten toegevoegd aan een standaardpolis voor huiseigenaren. Voor zonnepanelen op de grond heb je mogelijk een aanvullende verzekering nodig.

Nadelen van het huren van zonnepanelen
1. Geen belastingvoordelen
Het verschil tussen zonnepanelen huren of kopen zit hem zeker in de initiële startkosten. Zonnepanelen huren is in eerste instantie goedkoper, maar op lange termijn niet.
Als huurder kun je bijvoorbeeld niet de 21% btw aftrekken van het aankoopbedrag van je panelen. Dit maakt het uiteindelijk duurder om zonnepanelen te huren. Het bedrijf waarvan je ze least, profiteert daar wel van.
2. Bescheiden besparingen
Mensen die hun zonnepanelen huren, besparen minder dan mensen die hun panelen kopen. Behalve dat ze de btw-teruggave mislopen, verhogen sommige aanbieders elk jaar de huur. Dit staat in het contract vastgelegd. Soms komt daar zelfs een rentestijging bij, die ze doorberekenen in de huur.
Tegelijkertijd blijft jouw opbrengst uit de zonnestroom hetzelfde, tenzij je meer panelen huurt. Als je bijvoorbeeld in het eerste jaar 12 cent per kilowattuur betaalt, betaal je bij een verhoging van 3% in het vijftiende jaar 18,2 cent per kilowattuur.
Stijgen de energiekosten niet even snel? Dan betaal je meer dan wat je bespaart.
3. Opzeggen contract is duur
Het ligt aan je aanbieder, maar meestal moet je alle resterende huurtermijnen betalen als je je contract wilt opzeggen. Als dat niet het geval is, dan moet je vaak wel hoge adminstratiekosten betalen of een demontagevergoeding.
4. Ongunstige clausules
Als je zonnepanelen huurt, moet je je aan de voorwaarden van de overeenkomst houden. Soms staan hier ongunstige clausules in, zoals jaarlijkse huurverhogingen of rentestijgingen.
Daarnaast staat er soms in de algemene voorwaarden dat het bedrijf de huurovereenkomst eenzijdig kan wijzigen indien er een verandering is in wet- en regelgeving.
De details van de algemene voorwaarden variëren per aanbieder, dus zorg ervoor dat je bij potentiële verhuurders informeert naar hun voorwaarden voordat je een beslissing neemt.
5. Je verliest de controle over je dak
Leasemaatschappijen willen hun winst maximaliseren, dus de kans bestaat dat je meer panelen krijgt dan je wilt. Ook worden ze misschien op goed zichtbare plaatsen geïnstalleerd, bijvoorbeeld aan de straatkant, zonder enige aandacht te schenken aan het uiterlijk van je huis.
Controleer daarom altijd het definitieve ontwerp en de plaatsing van de zonnepanelen voordat je het huurcontract tekent.
6. Huurovereenkomst kan kopers afschrikken
Als je je huis wilt verkopen voordat de huurovereenkomst afloopt, moet je ofwel de huurovereenkomst afkopen of de persoon die je huis koopt moet de huurovereenkomst overnemen.
Sommige kopers willen dat niet. Wil je je panelen dan naar je nieuwe huis verplaatsen? Dan moet je extra betalen voor de herplaatsing, indien mogelijk. Dit bedrag kan rond de 1000 euro liggen. Ook heb je toestemming van je energieleverancier nodig en misschien zelfs je vereniging van eigenaren.
Tot slot moet je nieuwe huis natuurlijk wel geschikt zijn voor zonnepanelen.

Voordelen van het kopen van zonnepanelen
1. Recht op btw-teruggave
Heb je zonnepanelen gekocht, in plaats van gehuurd? Dan kun je de btw (21% van het totaalbedrag) terugkrijgen. Dat maakt de zonnepanelen veel goedkoper dan wanneer je ze huurt.
Meer lezen over hoe je de btw terugvraagt? Bekijk ons stappenplan voor het terugvragen van de btw.
2. Hogere besparingen op lange termijn
Of je nu hebt besloten om zonnepanelen te huren of te kopen, je gaat sowieso geld besparen op de maandelijkse energierekeningen.
Het verschil is dat je voor het huren van zonnepanelen moet betalen zolang de huurperiode duurt, terwijl je geen betalingen hoeft te doen wanneer je de zonnepanelen bezit en je gewoon van de maandelijkse besparingen kunt genieten.
Als je van plan bent zonnepanelen nog tientallen jaren te gebruiken, is kopen dus een veel betere optie.
Nadelen van het kopen van zonnepanelen
1. Hogere investering
Zoals eerder vermeld, gaat het kopen van zonnepanelen gepaard met hogere initiële kosten. Een set van 12 zonnepanelen, wat genoeg is voor een gemiddeld huishouden, kost inclusief installatie rond de 6000 euro. Dit is inclusief 21% btw, die je wel kunt terugvragen.
2. Woonverzekering mogelijk aanpassen
Een installatie met zonnepanelen kan mogelijk je woonverzekering beïnvloeden, aangezien dit soort polissen dekkingslimieten hebben. Als de waarde van je zonnepanelen hoger is dan je dekkingsbedrag, zul je de dekking moeten uitbreiden.
3. Geen ‘onderhoudsservice’
Het voordeel van zonnepanelen huren is dat de aanbieder verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dat is dan ook vaak wat leasemaatschappijen als stokpaardje hebben. Maar, zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig. Ze zijn enorm duurzaam en het is makkelijk om ze schoon te maken; je hoeft ze maar één keer in het jaar schoon te maken.
Lees ook: Onderhoud zonnepanelen, zo doe je het goed en goedkoop
Bovendien zitten er verschillende garanties op zonnepanelen, waaronder vermogens- en productgarantie, die meestal rond de 25 jaar geldig zijn.

BC-Zonnepanelen installeert jouw zonnepanelen
Een leasemaatschappij focust zich graag op de lage startkosten, wat huren uiteraard een goede oplossing maakt voor mensen die het kapitaal nog niet hebben. Het kan daarom aantrekkelijker lijken om zonnepanelen te huren en niet te kopen. Maar, zoals je hebt gezien, is het op lange termijn vele malen gunstiger om zonnepanelen te kopen in plaats van te huren.
Wil je graag profiteren van de voordelen die eigenaren van zonnepanelen hebben? Neem dan contact op met BC-Zonnepanelen. Wij installeren zonnepanelen in omgeving Nieuwerkerk aan den IJssel en alle omringende gemeentes in een straal van 40 kilometer.
Bel ons op 085-4444300 (bereikbaar tijdens kantooruren) of vul het contactformulier in, dan nemen we binnen één werkdag contact met je op.