
Inhoudsopgave
- Meer zonnepanelen in Gouda met ‘Zon in Gouda’
- Ook zonnepanelen op ongeschikte daken
- BC-Zonnepanelen geeft gratis advies over zonnepanelen in Gouda
- Subsidies voor zonnepanelen in Gouda
- Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen in Gouda?
- Gouda, een schone en duurzame stad
- Zonnepanelen in Gouda voor nieuwbouwprojecten
- Vraag de btw terug van jouw zonnepanelen in Gouda
- Voordelen van zonnepanelen
- Verrijk je dak in Gouda met zonnepanelen
Zonnepanelen zijn in Gouda enorm populair aan het worden. Er liggen meer dan 2000 panelen op de daken en dat is te danken aan de gemeente van Gouda, die van duurzaamheid een belangrijk agendapunt heeft gemaakt.
Heb je een geschikt dak en wil je meedoen aan de Goudse zonnerevolutie? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over mogelijke subsidies en de installatie.
Lees ook: Opbrengst zonnepanelen berekenen, zo doe je dat.
Belangrijkste punten in dit artikel:
- De gemeente van Gouda heeft een digitale kaart ‘Zon in Gouda’ gemaakt waarop je kunt zien of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen.
- Als zakelijke gebruiker kun je aanspraak maken op de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE).
- Bedrijven en VVE’s kunnen tot en met 31 december 2023 aanspraak maken op een subsidie voor o.a. zonnepanelen.
- Met de dakscan van BC-Zonnepanelen kun je zien hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en hoeveel je kunt besparen.

Meer zonnepanelen in Gouda met ‘Zon in Gouda’
De gemeente van Gouda heeft een digitale kaart gemaakt waarop is te zien welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen. Het blijkt dat 65% van de Goudse daken geschikt zijn.
De kleuren op deze kaart wijzen op het volgende:
- Rood = ongeschikt. Er is niet voldoende zonlicht of te weinig oppervlak voor zonnepanelen. Je kunt wel een verzoek indienen bij de adviescommissie als je toch zonnepanelen wilt.
- Oranje = mogelijk geschikt. Er is voldoende zonlicht of het dak, maar het dak is niet zo goed zichtbaar op de foto, waardoor het onduidelijk is hoeveel oppervlakte er is.
- Groen = geschikt. Er is voldoende zonlicht en er is duidelijk genoeg oppervlakte.
Wil je weten of de ligging van jouw huis geschikt is voor zonnepanelen? Ga dan naar de website van het Goudse GIS-systeem. Daar zie je precies waar jouw huis ligt. Als je dan in de ‘kaartlagen’ aan de rechterkant de optie ‘geschikt voor zonnepanelen’ aanvinkt, zie je hopelijk een groene kleur op de locatie van je huis.
Ook zonnepanelen op ongeschikte daken
Zie je dat niet? En is het rood of oranje? Dan hoeft dat niet te betekenen dat je geen zonnepanelen kunt nemen. Het kan zijn dat jouw dak bijvoorbeeld op het westen of oosten is gericht, in plaats van op het zuiden – de meest gunstige richting voor zonnepanelen (want meer zon).
Of het kan betekenen dat het oppervlakte van je dak beperkt is, of dat er schaduw valt op jouw dak, of dat je huis niet duidelijk zichtbaar is op de foto.
Bovendien is deze kaart gebaseerd op luchtfoto’s uit 2020, dus het zou kunnen dat je intussen je dak hebt aangepast of uitgebreid, of dat je die ene grote boom hebt gekapt.
En zelfs als jouw dak niet op het zuiden is gericht, kun je zonnepanelen laten installeren. Ze zullen wellicht wat minder energie opleveren, maar dat hangt helemaal af van de situatie van jouw dak.
BC-Zonnepanelen geeft gratis advies over zonnepanelen in Gouda
Als je meer informatie wilt of benieuwd bent of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen (denk ook aan stevigheid en draagbaarheid), neem dan even contact op met BC-Zonnepanelen. Wij helpen je graag met gratis advies.

Subsidies voor zonnepanelen in Gouda
Behalve de btw-regeling zijn er geen subsidieregelingen meer voor particulieren in 2022. Wel zijn er voor zonnepanelen in Gouda een aantal andere regelingen en projecten waar je gebruikt van kunt maken – zowel voor particulieren als voor zakelijke gebruikers.
- Vereniging Waardstroom Gouda
De coöperatie Waardstroom heeft diverse projecten in Gouda, waarbij je je kunt aansluiten als particulier. Je doet dan mee aan een zonnestroomproject en kunt dan gebruik maken van zonne-energie, zonder dat je zelf zonnepanelen hoeft aan te schaffen.
Wel moet je rond de 190 euro betalen per zondeel (200 wattpiek, genoeg voor het jaarlijks gebruik van een wasmachine), en dat is voor 15 jaar. De opgewekte stroom die je met ‘jouw’ zonnepanelen opwekt, verkoop je om je rendement te behalen.
Er zijn projecten in Haastrecht, Goverwelle, Stolwijkersluis en Vlist. Let op: sommige projecten zitten vol, dus dan kun je je enkel voor de reservelijst inschrijven. Ook moet je in een bepaald postcodegebied wonen om deel te kunnen nemen.
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers
Ben je een zakelijk gebruiker? Dan kun je het gebouw dat je bezit of verhuurt verduurzamen, waarvoor je een investeringssubsidie (de ISDE) krijgt. Dit geldt voor warmtepompen en zonneboilers.
Hoeveel kun je besparen met zonnepanelen in Gouda?
Met zonnepanelen in Gouda kun je niet alleen geld besparen op je energierekeningen, maar nog belangrijker: je bespaart CO2-uitstoot!
En dat is belangrijk voor de inwoners en gemeente van Gouda. De gemeente heeft als doel om binnen de komende jaren een van de meest duurzame gemeenten in Nederland te zijn, en om in 2040 klimaatneutraal te zijn.
Dit doen ze door energieverlies te beperken, meer bomen te planten en de installatie van zonnepanelen te bevorderen. Wist je dat je met zonnepanelen jaarlijks rond de 1380 kilo CO2 kunt besparen? Als dat nog niet aantrekkelijk genoeg is, dan kun je ook rond de 300-800 euro op jaarbasis besparen.
Overtuigd? Doe nu onze dakscan om te zien hoeveel je precies kunt besparen.

Gouda, een schone en duurzame stad
In Gouda zijn er veel bedrijven, verenigingen, particulieren, scholen en kerken die bijdragen aan de transitie naar een duurzame maatschappij. Op de website maakgoudaduurzaam.nl vind je informatie over verschillende duurzame projecten, acties en initiatieven in de stad van Gouda.
Zo staat er bijvoorbeeld een huis in het Steigereiland, waar ze dezelfde hoeveelheid energie opwekken als dat ze verbruiken.
Ook kun je je eigen ideeën voor het verduurzamen van de gemeente insturen en inspiratie opdoen met alle tips voor het verduurzamen van je eigen huis.
Zonnepanelen in Gouda voor nieuwbouwprojecten
De gemeente van Gouda informeert haar inwoners zo goed mogelijk over zonnepanelen en duurzame energie. Nieuwbouwprojecten zijn bij uitstek geschikt om duurzaam in te richten.
Vraag de btw terug van jouw zonnepanelen in Gouda
Als je zonnepanelen hebt laten installeren, vergeet dan niet de btw terug te vragen. Je betaalt namelijk 21% btw over de panelen en de installatie, dus dat is lekker meegenomen als je die terug kan krijgen!
Om dat te doen, moet je je ten eerste aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Iedereen die zonne-energie opwekt, deze verkoopt of teruglevert aan het net, is ondernemer. Let wel op dat jouw naam op de rekening van de energieleverancier en de factuur van BC-Zonnepanelen (indien je je panelen door ons laat installeren) staat.
Hier vind je een uitgebreide handleiding over hoe je je in 3 stappen aanmeldt als ondernemer bij de Belastingdienst en je btw-aangifte doet.

Voordelen van zonnepanelen
Behalve dat je bijdraagt aan de doelstellingen van Gouda en je eigen gemeente helpt te verduurzamen, zijn er genoeg andere voordelen van zonnepanelen. Hier volgen er enkele.
- Zonne-energie is een beproefde technologie. Al sinds eind 1800 worden er wetenschappelijke experimenten gedaan met fotovoltaïsche (PV) zonne-energie.
- Zonne-energie werkt in allerlei klimaten. Zonne-energie werkt heel goed in koudere klimaten. De zonnepanelen zijn juist efficiënter bij koudere temperaturen, omdat overmatige warmte de spanning die ze produceren, kan verminderen.
- Zonne-energie is nog nooit zo betaalbaar geweest. De prijs van zonnepanelen is aanzienlijk gedaald. Vergeleken met 2015 zijn de kosten in 2022 ongeveer met 22% gedaald, en ze blijven dalen.
- Zonne-energie komt het hele elektriciteitsnet ten goede. Over de hele wereld kan overtollige zonne-energie worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, ook in Nederland. Het verschilt per energieleverancier hoeveel de vergoeding bedraagt voor de teruggeleverde zonne-energie.
- Zonnepanelen hebben een lange levensduur. Zonnepanelen zijn duurzaam en zijn zelfs bestand tegen barre weersomstandigheden, waaronder de inslag van hagel. Ze gaan rond de 25 jaar mee.
- Zonnepanelen verhogen de waarde van je woning. Een van de voordelen van zonne-energie is dat zonnepanelen over het algemeen de waarde van woningen verhoogt.
Lees ook: De belangrijkste vragen over zonnepanelen beantwoord
Verrijk je dak in Gouda met zonnepanelen
Ben je overtuigd? Wil je duurzame energie opwekken en je dak ook verrijken met zonnepanelen in Gouda? Een goede keuze! Neem contact op met BC-Zonnepanelen voor gratis advies, een persoonlijke afspraak of een offerte op maat.
Wij leveren en installeren zonnepanelen in een straal van 40 km vanaf Nieuwerkerk aan den IJssel. Dus dat betekent dat we ook in Gouda zonnepanelen installeren.
Vul het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op. Zelf bellen kan ook via 085-4444300 op werkdagen tussen 10.00 uur een 18.00 uur.