Zonnepanelen op een plat dak? Slim! Dit is waarom

Inhoudsopgave

Wil je zonnepanelen (laten) plaatsen op een plat dak? Dat kan heel goed! Vaak is het rendement hoger dan bij een schuin dak, afhankelijk van de richting van dat dak. In dit artikel lees je alles over het rendement van zonnepanelen op een plat dak, de ideale hellingshoek, de benodigde montagesystemen en meer.

Doe direct onze gratis dakscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen op je energierekening!

Belangrijkste punten in dit artikel:

 • De ideale breedtegraad voor zonnepanelen op een plat dak ligt tussen de 30 en 45 graden.
 • Wil jij zonnepanelen op je dak laten leggen? BC-Zonnepanelen installeert zonnepanelen in een straal van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Lees ook: Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen voor een plat dak kopen

Zonnepanelen op een plat dak worden steeds populairder. Er zijn veel voordelen: je hebt geen schaduw, er is minder kans op bladeren en vogels, en de installatie is relatief goedkoop.

Toch zijn er ook nadelen: de panelen halen minder energie uit de zon omdat ze minder hoog hangen en het kan lastig zijn om de juiste montage te vinden. Maar gelukkig helpen de installateurs van BC-Zonnepanelen je uit de brand!

Onze monteurs installeren zonnepanelen op alle soorten daken in een straal van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en hoeveel je hiermee bespaart? Doe nu de gratis dakscan op onze website.

Zonnepanelen op een plat dak? Slim! Dit is waarom | BC-Zonnepanelen

Ideale hellingshoek voor zonnepanelen op een plat dak

Het is makkelijk om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak, maar het is wel nodig om de zonnepanelen handmatig in een goede hellingshoek te plaatsen. Dit heeft als nadeel dat je extra montagemateriaal nodig hebt, maar als voordeel dat je makkelijk de hellingshoek kunt bepalen.

De hellingshoek is belangrijk omdat het bijdraagt aan de efficiëntie van de zonnepanelen. Als ze platliggen, dan vangen ze minder goed zonlicht op.

Welke hellingshoek is ideaal voor zonnepanelen?

Om zonne-energie zo efficiënt mogelijk op te vangen, moeten de zonnepanelen zo direct mogelijk naar de zon gericht staan. Een hellingshoek van 90 graden zou betekenen dat ze loodrecht op de grond staan.

Welke factoren beïnvloeden de optimale hellingshoek?

Er zijn een aantal factoren die de optimale hellingshoek van je zonnepanelen beïnvloeden.

1. De richting van de zonnepanelen

De ideale breedtegraad voor zonnepanelen ligt tussen de 30 en 45 graden – mits ze op het zuiden zijn gericht. Zo wekken ze het meest efficiënt zonne-energie op.

Als je zonnepanelen op het noorden zijn gericht, is een hellingshoek van 15 graden beter dan een hellingshoek van 30 graden. Kijk hieronder voor de meest gunstige combinatie: 

 

15°

30°

45°

60°

75°

90°

West

85

80

75

70

60

55

Zuidwest

90

95

95

90

80

70

Zuid

95

100

100

95

85

70

Zuidoost

90

95

90

85

75

65

Oost

85

80

75

70

60

50

Noordoost

75

65

55

45

40

35

Noord

75

60

45

35

30

20

Noordwest

75

65

55

50

40

35

*Bron: Milieucentraal

2. De tijd van het jaar

Net als bij zonnepanelen op een schuin dak, brengen panelen op een plat dak in de zomer ook meer energie op dan in de winter. Het is verstandig om de panelen net iets schuiner te zetten, in een hoek van tussen de 45-60 graden, zodat eventuele sneeuw in de winter er makkelijk vanaf glijdt.

Verder hoef je de zonnepanelen niet vaak te onderhouden, de regen en de wind doen het meeste werk voor je.

Wat is belangrijker: richting of hellingshoek?

We hebben beide dingen besproken: de richting en de hellingshoek. Maar van die twee is de richting eigenlijk nog belangrijker voor je energieproductie.

 • Staan je zonnepanelen naar het zuiden gericht? Dan is dat de optimale positie. Op het noordelijk halfrond, in Nederland dus, staat de zon namelijk altijd aan de zuidkant van de hemel.
 • Staan je panelen op het oosten of westen gericht? Dan produceren ze alsnog elektriciteit, maar wel zon 20% minder dan panelen die op het zuiden zijn gericht.
 • Het zou kunnen dat je in dat geval meer zonnepanelen op je platte dak moet plaatsen om te compenseren voor de gemiste opbrengst.

Lees ook: Zonnepanelen in Gouda: subsidie en installatie

Montage bij zonnepanelen op een plat dak

Zoals gezegd is het makkelijker om zonnepanelen te installeren op een plat dak, alleen is er wel wat meer montagemateriaal voor nodig.

 • Er moet rekening worden gehouden met zware wind en stormen. Soms kan er een vrijstaand systeem met ballast worden geïnstalleerd, maar soms moeten er vaste stellingen rechtstreeks op je platte dak worden bevestigd.
 • De panelen moeten sowieso naar boven worden gekanteld om ervoor te zorgen dat ze voldoende zonlicht opvangen. Bij meer geavanceerde installaties kunnen je panelen zelfs automatisch worden gekanteld, zodat ze de hele dag door zoveel mogelijk stroom opwekken.

Wil je meer weten over de installatie van zonnepanelen? Neem contact op met onze experts.

Vergunningsvrij zonnepanelen op een plat dak plaatsen

Soms heb je een vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Bij een schuin dak is dat meestal niet nodig, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Lees meer daarover in ons artikel over zonnepanelen op een schuin dak .

Maar bij een plat dak is dat dus soms wel nodig. Je kunt op omgevingsloket.nl controleren of je een vergunning nodig hebt of niet.

Waarom zonnepanelen niet plat leggen?

 • Het is niet ideaal voor de energieopbrengst: Zonnepanelen werken het beste als ze recht in de zon staan. Als je ze plat legt, halen ze minder energie uit de zon.
 • Het is moeilijk te monteren: Het kan lastig zijn om de juiste montage te vinden voor zonnepanelen die plat op het dak liggen. Er moet rekening worden gehouden met het gewicht van de panelen, windbelasting en waterdichtheid.
 • Het is minder esthetisch: Zonnepanelen die plat op het dak liggen, zijn minder mooi om naar te kijken dan panelen die rechtop staan. Als je veel waarde hecht aan de uitstraling van je huis, kan dit een nadeel zijn.

Voor- en nadelen van panelen op een plat dak

Voordelen van zonnepanelen op een plat dak:

 • Geen schaduw: Zonnepanelen werken het beste als ze in volle zon staan. Op een plat dak is er minder kans dat er schaduw valt op de panelen.
 • Minder kans op bladeren en vogels: Vogels kunnen soms nestjes maken in de panelen op daken, waardoor de energieopbrengst vermindert. Ook kan het vuil van bladeren de panelen verstoppen. Op een plat dak is hier minder kans op.
 • Relatief goedkope installatie: Het is iets eenvoudiger om zonnepanelen te installeren op een plat dak dan op een schuin dak. Dit betekent dat de installatiekosten meestal lager zijn.

Nadelen van zonnepanelen op een plat dak:

 • Mindere energieopbrengst: Zonnepanelen werken het beste als ze recht in de zon staan. Omdat ze minder hoog hangen op een plat dak, halen ze minder energie uit de zon.
 • Moeilijk te monteren: Het kan lastig zijn om de juiste montage te vinden voor zonnepanelen op een plat dak. Er moet rekening worden gehouden met het gewicht van de panelen, windbelasting en waterdichtheid.

Wat kosten 6 zonnepanelen op een plat dak?

De gemiddelde kosten voor 6 zonnepanelen op een plat dak liggen rond de €3000. Dit is inclusief montage, btw (die je kunt terugkrijgen) en eventuele subsidies.

Zonnepanelen op een plat dak? Slim! Dit is waarom | BC-Zonnepanelen

Opbrengst van zonnepanelen op een plat dak

Een huishouden van twee personen verbruikt zo’n 3000 kWh per jaar en heeft ongeveer 10 zonnepanelen nodig.

Als de zonnepanelen in een optimale hellingshoek komen te staan, én zijn gericht op het zuiden, dan pak je net zoveel opbrengst als bij zonnepanelen op een schuin dak. Het ligt er maar net aan hoe ze zijn geïnstalleerd!

In Nederland is het gemiddelde rendement van zonnepanelen ongeveer 15-20%. Dit betekent dat je elke dag ongeveer 15-20% van de zonnestralen die op je zonnepanelen vallen, omzet in stroom.

De gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 10 zonnepanelen op een plat dak, die op het zuiden zijn gericht, is dan 4000 kWh. De totale terugverdientijd is dan ongeveer 4 jaar, afhankelijk van het soort zonnepanelen dat je koopt.

Plat dak? Laat je zonnepanelen door ons installeren

Wil je meer weten over zonnepanelen? Doe een gratis dakscan op onze website, of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag verder!