Zonnepanelen op een schuin dak: dit moet je weten

Inhoudsopgave

Zonnepanelen op een schuin dak zijn in veel gevallen gunstiger dan panelen op een plat dak. Je moet alleen wel wat dingen weten voordat je ze koopt. In dit artikel geven we je alle nodige informatie: het rendement ten opzichte van een plat dak, de ideale hellingshoek, de nodige montagesystemen en meer.

Doe direct onze gratis dakscan en ontdek hoeveel jij kunt besparen op je energierekening!

Belangrijkste punten in dit artikel:

  • De ideale breedtegraad voor zonnepanelen op een schuin dak ligt tussen de 30 en 45 graden.
  • Wil jij zonnepanelen op je dak laten leggen? BC-Zonnepanelen installeert zonnepanelen in een straal van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Lees ook: Hoe moet je je zonnepanelen verzekeren?

Zonnepanelen voor een schuin dak kopen

BC-Zonnepanelen is expert op het gebied van zonne-energie. Onze monteurs installeren zonnepanelen op alle daken in een straal van 40 km rondom Nieuwerkerk aan den IJssel.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt en hoeveel je hiermee bespaart? Doe nu de gratis dakscan op onze website.

Zonnepanelen op een schuin dak dit moet je weten BC-Zonnepanelen

Schuin dak heeft ideale hellingshoek voor zonnepanelen

Een schuin dak is ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat komt omdat de hellingshoek al aanwezig is; deze is nodig om zonlicht efficiënt op te vangen. Een plat dak heeft dat niet. Je moet de zonnepanelen dan handmatig in een hellingshoek brengen.

Vergunningsvrij zonnepanelen op een schuin dak plaatsen

Je kunt zonnepanelen op een schuin dak (laten) plaatsen zonder dat je een vergunning nodig hebt. Daarvoor zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • De zonnepanelen mogen niet uitsteken over de dakrand.
  • Ze moeten direct op het dakvlak worden geïnstalleerd.
  • En de hellingshoek van de zonnepanelen moeten overeenkomen met die van het dak.

Welke hellingshoek is ideaal voor zonnepanelen?

Om zonne-energie zo efficiënt mogelijk op te vangen, moeten de zonnepanelen zo direct mogelijk naar de zon gericht staan. Een hellingshoek van 90 graden zou betekenen dat ze loodrecht op de grond staan.

Een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden, met de zonnepanelen op het zuiden gericht, levert het hoogste rendement op.

Welke factoren beïnvloeden de optimale hellingshoek?

Er zijn een aantal factoren die de optimale hellingshoek van je zonnepanelen beïnvloeden.

  1. De richting van je dak

Zoals gezegd, ligt de ideale breedtegraad voor zonnepanelen op een schuin dak tussen de 30 en 45 graden – mits je een dak op het zuiden hebt. Zonnepanelen op daken gericht op het zuiden wekken het meest efficiënt zonne-energie op.

Als je dak op het noorden is gericht, is een hellingshoek van 15 graden beter dan een hellingshoek van 30 graden. Kijk hieronder voor de meest gunstige combinatie:

 

15°

30°

45°

60°

75°

90°

West

85

80

75

70

60

55

Zuidwest

90

95

95

90

80

70

Zuid

95

100

100

95

85

70

Zuidoost

90

95

90

85

75

65

Oost

85

80

75

70

60

50

Noordoost

75

65

55

45

40

35

Noord

75

60

45

35

30

20

Noordwest

75

65

55

50

40

35

*Bron: Milieucentraal

  1. Het ontwerp van je dak

Als je een steiler dak hebt, dan is het misschien niet mogelijk om de zonnepanelen onder de meest optimale hellingshoek te plaatsen met een normaal montagesysteem. Het zou kunnen dat je dan minder zonne-energie opwekt dan anders.

Ook als je dak op een bepaalde manier is ontworpen waardoor het lastiger is om zonnepanelen te plaatsen, is de kans groot dat je zonne-energie verliest.

Daarom raden wij altijd aan om je zonnepanelen te laten plaatsen door erkende monteurs, zoals de installateurs van BC-Zonnepanelen. Dan kun je ervan uitgaan dat je de beste installatie krijgt en het meeste zonne-energie kunt opwekken.

Weet je niet zeker of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

  1. De tijd van het jaar

In de winter werken zonnepanelen nog steeds, al gaat de energieproductie wel iets omlaag. Zeker wanneer het veel sneeuwt. Hoewel je zonnepanelen niet vaak hoeft schoon te maken – de regen doet immers het meeste werk – kan het in de winter slim zijn om de panelen iets steiler te laten installeren, zo tussen de 45-60 graden.

Op die manier glijdt de sneeuw makkelijker van de panelen af en nemen de zonnepanelen meer zonlicht op doordat de zon in de wintermaanden wat lager staat.

Zonnepanelen op een schuin dak dit moet je weten BC-Zonnepanelen (2)

Wat is belangrijker: richting of hellingshoek?

Hoewel de hellingshoek van je zonnepanelen belangrijk is, heeft de richting van je panelen  nog meer invloed op je energieproductie:

  • De meeste opbrengst krijg je als je zonnepanelen naar het zuiden zijn gericht, omdat de zon op het noordelijk halfrond altijd aan de zuidkant van de hemel staat.
  • Over het algemeen produceren zonnepanelen op het oosten of westen ongeveer 20 procent minder elektriciteit dan zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht.
  • Als jouw dak naar het oosten of westen is gericht, dan bespaar je alsnog geld op je energierekening. Alleen heb je dan wat meer zonnepanelen nodig dan iemand met een dak op het zuiden.

Is het echt niet mogelijk om zonnepanelen op het zuiden van je dak te installeren? Dan kunnen de monteurs speciaal montagemateriaal gebruiken, zodat ze zoveel mogelijk op het zuiden zijn gericht.

Lees ook: Zonnepanelen in Gouda: subsidie en installatie

Rendement zonnepanelen op schuin dak

Er zijn dus twee soorten daken: schuine en platte daken. Allebei hebben ze hun voor- en nadelen, maar laten we eerst eens kijken naar het rendement van zonnepanelen op een schuin dak.

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de hoek van het dak en de richting. In Nederland is het gemiddelde rendement van zonnepanelen ongeveer 15-20%. Dit betekent dat je elke dag ongeveer 15-20% van de zonnestralen die op je zonnepanelen vallen, omzet in stroom.

Hoe zit het dan met zonnepanelen op een plat dak? Nou, als de zonnepanelen alsnog in een optimale hellingshoek (36°) komen te staan, én gericht op het zuiden, dan pak je net zoveel opbrengst als bij zonnepanelen op een schuin dak. Het ligt er maar net aan hoe ze zijn geïnstalleerd!

Montage bij zonnepanelen op een schuin dak

Hoewel een plat dak net zo goed kan werken als een schuin dak, is het wel makkelijker om zonnepanelen op een plat dak te installeren.

  • De installateur kan makkelijker op het dak rondlopen en werken – als het een stevig dak is. Er is alleen wel meer montagemateriaal voor nodig.
  • Bij zonnepanelen op een schuin dak kun je kiezen voor een horizontale plaatsing (zonnepanelen met langste kant naar beneden gericht) of een verticale plaatsing (zonnepanelen met kortste kant naar beneden gericht). Ze worden dan allemaal op dezelfde manier geplaatst; dit oogt namelijk mooier.
  • Daarnaast houdt de installateur ook rekening met de afstand tussen de zonnepanelen. Deze afstand hangt af van het soort zonnepaneel dat je kiest, en varieert tussen de 20 en 40 cm.

Bevestigingsmateriaal zonnepanelen schuin dak

Er bestaat niet één type bevestiging voor alle schuine daken. Daken verschillen namelijk, daarom moet per dak worden beoordeeld wat voor montagesysteem er nodig is.

Vervolgens worden er montagerails geïnstalleerd, die twee sleuven hebben. Op deze rails rusten de zonnepanelen. Er zijn geen groefmoren voor nodig, want in de ene sleuf zit een schroefdraad en in de andere kun je ‘easy klemmen’ klikken, zodat de zonnepanelen makkelijk aan de rails kunnen worden bevestigd.

Heb je een pannendak? Dan heb je een dakhaak nodig die over de pannen heen wordt geschoven. Op deze dakhaken worden de montagerails bevestigd met daarop de klemmen.

Wil je meer weten over de installatie van zonnepanelen? Neem contact op met onze experts.

Voor- en nadelen van zonnepanelen op een schuin dak

Voordelen van panelen op een schuin dak:

  • Er is bij de meeste schuine daken geen extra montagesysteem voor nodig om de panelen goed op het dak te leggen (in vergelijking bij een plat dak).
  • Wind is niet zo’n probleem op schuine daken als op platte daken. Er is geen ballastgewicht nodig om de panelen op hun plek te houden.
  • Er is minder ruimte nodig om de zonnepanelen te installeren op een schuin dak.
  • De monteur hoeft geen rekening te houden met de schaduw van de zonnepanelen zelf.

Nadelen van panelen op een schuin dak:

  • Het is belangrijk om de zonnepanelen goed te laten installeren, zodat het dak niet gaat lekken.
  • Zonnepanelen zijn op een schuin dak beter zichtbaar dan zonnepanelen op een plat dak.
  • Bij een schuin dak dat niet op het zuiden is gericht, kan het lastiger zijn om de panelen naar het zuiden te laten wijzen, in vergelijking met een plat dak.

Schuin dak? Laat je zonnepanelen door ons installeren

Wil je meer weten over zonnepanelen? Doe een gratis dakscan op onze website, of neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij helpen je graag verder!